U Crnom Lugu palo 48 mm kiše, temperature posvuda osjetno iznad prosjeka

GFS ensemble za Rijeku, graf temperature na oko 1500 metara pokazuje da su temperature osjetno iznad prosjeka za doba godine i da će takve ostati najmanje do kraja tjedna. Izvor: wetterzentrale.de

Na sinoptičkoj slici nad Europom, primjetna je situacija u kojoj se na krajnjem sjeveru Europe nalazi dominantna ciklona koja je na sebe povukla veću količinu hladnog zraka što je rezultiralo činjenicom da je upravo Skandinavija trenutno najhladnije područje u Europi. Temperatura se na krajnjem sjeveru Norveške spustila u u četvrtak ujutro i do -39°C.

Istovremeno su naši krajevi pošteđeni te velike hladnoće, jer s prednje strane tog velikog sustava pritječe topao zrak s jugozapada bogat vlagom pa je upravo riječko područje s Gorskim kotarom najoblačnije i najkišovitije.

Podatak DHMZ-a od četvrtka u 7 sati, govori da je najviše kiše u 24 sata palo u Crrnom Lugu, i to 48 mm, što je uvjerljivo najveća količina u Hrvatskoj. Slijedi Begovo Razdolje s 19 mm, Delnice 18 mm, Kukuljanovo 12 mm, Bakar 9 mm, Rijeka 7 mm, a najmanje kiše dobile su postaje na Krku, dok postaja u Malom Lošinju imala je oborine tek u tragovima.

“Snjegožder” u gorju odradio je posao, pa je prema jutrošnjim mjerenjima DHMZ-a u Begovom Razdolju visina snijega 30 cm, a drugdje u Gorskom kotaru službeno snijega nema.

Slična situacija s južinom i toplinom nastavit će se i do kraja tjedna najmanje, tako da o nekoj stabilizaciji vremena za vikend nema govora, a zadržat će se i iznadprosječno toplo vrijeme za doba godine.

Sličan sadržaj