U dijelovima Dalmacije puše najjača bura u posljednjih nekoliko desetljeća | Oboren rekord u Splitu

Trogir, Dalmacija danas

U dijelovima Dalmacije puše najjača bura dosadašnjeg tijeka 21. stoljeća.

Velika razlika između visokog tlaka zraka nad sjeverom Europe i niskog iznad Grčke donijela je najjaču buru posljednjih nekoliko desetljeća u dijelovima Dalmacije.

U Splitu je oko 4 sata jutros izmjeren najjači udar bure u povijesti meteoroloških mjerenja na Marjanu. Zabilježen je udar od 176 km/h (48,9 m/s), što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu. Prosjek vjetra u tim trenucima je bio orkanskih 118 km/h (33 m/s).

 
Orkanski udari bure rade štetu diljem obale, Zagore, ali i nekih otoka.
Prema informacijama iz Trogira, bura je već bacila nekoliko stabala, a jedno od njih palo je i oštetilo parkirani automobil. Bilježe se brojni pozivi građana, no intervencije su vrlo otežane jer su ceste pune raznih krhotina. Građani Splita javljaju da je bura u nekim ulazima porazbijala stijenke prozore i nekoliko autobusnih stanica.

U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dosegla udare do 173 km/h. Bura orkanske udare ima na makarskom i dubrovačkom području gdje doseže udare od 152 km/h.

U 5 sati ujutro temperatura zraka u Splitu službeno je pala na -1 °C, a zbog vjetra osjet hladno će je -11 °C. Tako je Split još jučer imao ugodnih 15 stupnjeva, a trenutno ima pravi zimski ugođaj. Najniža temperatura zraka u Dalmaciji u 5 sati ujutro zabilježena je na Dinari (Velika Duvjakuša) -17 °C. (Dalmacija danas)

Sličan sadržaj