U gorje stiže prvi snijeg, Kvarneru bura i još malo kiše

Stiže prvi ovogodišnji snijeg u gorje u subotu navečer. Nema veze i ako se otopi za dva dana, bitno je da dolazi, jer je dobrano zakasnio, obzirom na to da smo ispratili prvu polovicu studenog. Po modelima se količina snijega malo povisila u odnosu na prijašnje dane (gledano za Gorski kotar) pa bi moglo pasti od 3 do 10 cm iznad 650 m.n.v., a lokalno i do 20 cm u višim predjelima.

Ovo je baš situacija kada gorje profitira. Ciklona koja će se iz središnje Italije približavati srednjem Jadranu uzrokovat će u subotu navečer jačanje bure na sjevernom Jadranu, a jugo u Dalmaciji, što je lijepa kombinacija za dotok hladnog zraka sa kopna i vlage s Jadrana.

Oborina u vidu kiše na Kvarneru ne bi trebalo biti odviše, iako modeli daju naznake, no mogla bi bura isušivati oborine, tako da se ne očekuju zamjetnije oborine. Viši predjeli Učke mogu privući oborine pa stoga i na samom vrhu može biti malo lepršanja snijega pa da i Učka otvori svoju sezonu.

Na Kvarneru bi moglo biti i olujne bure s orkanskim udarima na par sati, ali sve će se to brzo smiriti odmicanjem ciklone pošto nema anticiklone u pozadini koja bi se inače “nasadila” na sjever Alpa. Upravo suprotno, na vidiku je još jedna ciklona u utorak.

Visina snijega na tlu za nedjelju u 10 sati. Izvor: MeteoAdriatic

Povećanje snježnog pokrivača u odnosu na prethodna 24 sata do nedjelje u 13 sati. Izvor: IstraMet

Visina snijega u nedjelju u 7 sati. Izvor: Neverin

Sličan sadržaj