U manje od sat vremena u Rijeci pala polovica oborinskog prosjeka za svibanj


Funnel cloud nad Riječkim zaljevom | Barbara Stipaničev

U srijedu iza 19 sati, Rijeku je zahvatio snažan pljusak s povremenom grmljavinom koji je bio posljedica nastanka olujnog oblaka nad gradom i u dijelu Riječkog zaljeva bližem gradu.

U manje od sat vremena centar i zapad grada doslovno su potopljeni obilnom kišom. Otežano se prometovalo tim područjima zbog velike količine vode na kolniku.

Prema službenom mjerenju DHMZ-a, na Kozali su u četvrtak u 8 sati izmjerena 44 mm kiše, što je više od polovice mjesečnog prosjeka za svibanj.
O lokalnosti ove pojave dovoljno govori činjenica da je na istoku grada kiše palo osjetno manje, a primjerice službene postaje u obližnjem Bakru i Kukuljanovu dobile su 13 odnosno 18 mm kiše. Jedino je još u Krku zabilježena obilnija kiša, izmjereno je 42 mm, dok se na riječkom aerodromu, koji je tek nekoliko kilometara zračne linije udaljen od Krka nije uspio skupiti ni puni milimetar.
Nešto oborine izmjereno je i u Rabu (8 mm), dok je u Malom Lošinju kiše bilo tek u tragovima.

U gorju, kiše je bilo još manje. U Delnicama niti puni milimetar, u Crnm Lugu 3 mm, a u Pargu kiše nije bilo čak ni u tragovima.

Tijekom četvrtka nastavilo se nestabilno vrijeme, a slično se očekuje i za petak, dok će u subotu mogućnost pljuskova biti vrlo mala, a u nedjelju bi trebala u potpunosti izostati.

Sličan sadržaj