U novogodišnjoj noći većinom suho i hladnije, prolazno jače zahladnjenje od 3. siječnja

Posljednji dan 2018. godine proteći će u znaku promjenjive naoblake na Kvarneru, dok će većinom oblačno biti u gorju, a nije isključeno ni povremeno i mjestimično lepršanje snijega, jer će se istočnije premještati oslabljena fronta.

Temperature će na Kvarneru tijekom dana biti od 6 do 11°C, dok će u Gorskom kotaru biti hladnije uz temperaturu oko ili tek malo iznad nule.

U poslijepodnevnim satima na Kvarneru će ojačati bura, koja će na poznatim lokacijama biti mjestimice i jaka, a vjetrovito će biti i u gorju.

U novogodišnjoj noći vrijeme se neće zamjetnije mijenjati, osim što će biti još malo hladnije pa se tako u gorju očekuju temperature ispod nule, a oko 5°C na većem dijelu Kvarnera.

Fronta će donijeti nešto hladnijeg zraka sa sobom, ali tek da bi se temperatura malo spustila ispod prosjeka.
Nakon toga vidljivo je i prolazno zatopljenje, a novi konkretniji i jači pad temperature vidi se od 3. siječnja.

Tada će se s Arktika preko Rusije do naših krajeva spustiti osjetno hladniji zrak, ali se neka konkretnija ciklonalna aktivnost koja bi Kvarneru donijela snijeg za sada ne vidi.

Temperatura na 850 hPa, oko 1500 metara, 3.1.2019., u 7 sati, model GFSP / meteociel.fr

Današnji prognostički modeli sugeriraju da će ta ispodprosječnost temperature potrajati 3 do 4 dana, a kao zanimljivost možemo izdvojiti da će istočnije i južnije hladnoća biti izraženija nego primjerice na sjevernom Jadranu.
Nad našim područjem gore priloženi model daje temperaturu od oko -11°C na 1500 metara visine za 3. siječnja u 7 sati, ali s odmicanjem dana došlo bi do manjeg zatopljenja po visini.

Prevedeno u stupnjeve Celzijusa pri tlu, za najjače hladnoće, na Kvarneru bi u najboljem slučaju temperatura mogla biti tek koji stupanj iznad nule, dok se u gorju očekuju cjelodnevni minusi.
Stoga nije isključeno da će ponegdje na Kvarneru, osobito zaleđu obale biti i cjelodnevnog minusa ili temperature oko nule.

No, po pitanju oborina još je puno upitnika u igri, a sve će ovisiti o položaju ciklona, odnosno tek treba vidjeti kako će reagirati Sredozemlje kad taj hladniji zrak stigne, a njegov dolazak je neminovan.

Eventualno bolja reakcija Sredozemlja po pitanju ciklona dovela bi snijeg do mora duž cijelog Jadrana, što i nije nemoguć scenarij, što ćemo s posebnom pozornosti pratiti idućih dana.

Sličan sadržaj