U novom tjednu slijede nam dvije ciklone / sredinom tjedna kratkotrajna stabilizacija vremena

null
U proteklih nekoliko dana veći dio Europe, pa tako i naše područje, nalazi se pod utjecajem duboke ciklone iznad Ujedinjenog Kraljevstva odnosno njezinim frontama, koje su ponegdje donijele i obilnije oborine na širem riječkom području.

U jakom zapadnom visinskom strujanju ciklone se u Atlantiku redaju se jedna za drugom. Ciklona koja se nalazi ispred obala Portugala, spustiti će svoju frontu u zapadno Sredozemlje i uzrokovati formiranje nove ciklone, koja će se premještati preko srednje Italije i Jadrana dalje na jugoistok, donoseći na naše područje vrlo obilne oborine.

Prema tome, danas se u prvom dijelu dana očekuje postupno jače naoblačenje uz povremene oborine. Najviše kiše, lokalno i vrlo obilne, biti će u večernjim i noćnim satima. Zapuhat će slabo do umjereno jugo u prvom dijelu dana, a prema večeri i u noći jugo će jačati na jako do olujno, s orkanskim udarima, osobito na južno kvarnerskim otocima.

U utorak će se i dalje zadržati oblačno vrijeme s povremenim oborinama, koje će biti intenzivnija u prvom dijelu dana, dok se u večernjim satima očekuje postupno slabljenje i prestanak oborina. U drugom dijelu dana vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove uz postupan pad temperature zraka, kada u višim predjelima Gorskog kotara iznad 700 m.n.v. može pasti malo snijega. U najvišim planinskim predjelima Gorskog kotara iznad 1400 m.n.v., tijekom ponedjeljka i utorka može pasti i obilniji snijeg.

U srijedu u jutarnjim satima još ponegdje može biti vrlo slabih oborina, osobito na području Gorskog kotara. Od sredine dana očekuje se postupno razvedravanje uz sunčana razdoblja, osobito duž obale.

U četvrtak djelomice sunčano vrijeme, a prema kraju dana postupan porast naoblake, što je uvod u nove oborine tijekom petka i u dane vikenda. Temperature zraka i dalje iznadprosječne za ovo doba godine, dok je konkretnije i jače zahlađenje moguće tek u zadnjoj dekadi mjeseca.

Naglasimo još, da tijekom ponedjeljka i utorka lokalno može pasti i preko 100 mm kiše na području naše županije.
Foto: 24 sata.

Sličan sadržaj