U Osijeku (Klisa) izmjerena rekordna dnevna rujanska količina kiše

Ilustracija, Goran Grudić

U očekivanju službenih ocjena klimatologa DHMZ-a, iz preliminarnih analiza može se zaključiti kako je i ovo ljeto bilo iznadprosječno toplo, čak uglavnom “vrlo toplo” i “ekstremno toplo” u odnosu na klimatološke srednjake iz razdoblja 1961. – 1990. godina, prema kojem se još službeno uspoređuje, dok su ocjene raspršenije od “normalno” do “vrlo toplo” prema novijem klimatološkom razdoblju, od 1981. do 2010. godine.

Upravo ta učestalost iznadprosječnih vrijednosti posljednjih desetljeća, koje su nas navikle na velike vrućine, a i relativno česta kiša u mnogim mjestima prošlih mjeseci djelovale su na dojam mnogih kako ovo ljeto “nije bilo neko”. Iako, prema ukupnoj ljetnoj količini oborine, službene klimatološke ocjene će vjerojatno većinom biti “normalno“, uz mjestimična odstupanja, primjerice “sušno” u Splitu te “kišno” u Osijeku.

Jako grmljavinsko nevrijeme je u posljednjim satima ponedjeljka, 3.9., zahvatilo područje Osijeka. Prema podacima DHMZ-a (količina oborine izmjerena 4.9.2018. u 8 sati) na meteorološkoj postaji Osijek Klisa je palo čak 80.8 litara kiše na kvadratni metar.  To je nova najveća dnevna količina kiše za rujan na toj meteorološkoj postaji. Ujedno je to i druga najveća dnevna količina uopće u  godini, a meteorološka se mjerenja vrše od 1981. godine. Veća dnevna količina je na toj postaji u zračnoj luci Osijek izmjerena samo 22. svibnja 2008. godine. Tada je palo 106.4 litara kiše na kvadratni metar.

Rekordna rujanska količina kiše u zračnoj luci Osijek je pala 2103. godine. Tada je u rujnu palo 110,7 litara kiše na kvadratni metar.

Zanimljivo je da je istovremeno na gradskoj meteorološkoj postaji Osijek Čepin jutros izmjereno tek 6.8 litara kiše na kvadratni metar. Prosječno  u rujnu  u Osijeku (Čepin) padne 55.7 litara kiše na kvadratni metar.

Tekst: DHMZ/Crometeo

Sličan sadržaj