U petak i nedjelju i obilnije oborine, mogućnost snijega u Gorskom kotaru, subota u znaku stabilizacije

Vrsta oborine u nedjelju, Izvor: MeteoAdriatic

Već s današnjim danom stigla nam je naoblaka sa zapada koja je uvod u novu promjenu vremena tijekom petka i nedjelje.

U petak će na Kvarneru i Gorskom kotaru prevladavati potpuno oblačno vrijeme. Od jutra u zaleđu Rijeke i gorju uz slabu i umjerenu kišu koja će se od sredine dana proširiti na čitavo područje uz povremene nalete umjerene i jake kiše. Navečer će nam se približiti fronta pa na Kvarneru slijedi slabljenje oborina, a u Gorskom kotaru iznad 900 metarasnijeg. Lokalno bi u zaleđu Rijeke i na istoku Gorskoga kotra moglo pasti i preko 70 mm oborin

e, no u ostatku područja uglavnom 5 – 20 mm. Na Kvarneru će puhati umjereno do jako jugo, a u Gorskom kotaru umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Subota donosi razvedravanje pa će gotovo cijeli dan prevladavati pretežno vedro uz mogućnost za kratkotrajnu umjerenu naoblaku sredinom dana. Do sredine dana uglavnom mirno, a zatim će ponovno zapuhati umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U nedjelju ponovno slijedi naoblačenje s kojim će doći i nova runda kiše. Od sredine dana na čitavom području će padati slaba do umjerena kiša, popodne s nailaskom fronte lokalno i jaka. S prolaskom fronte u Gorskom kotaru će kiša okrenuti na snijeg koji bi do kraja dana mogao stvoriti i akumulaciju do 10 cm dok će se snježna granica pred kraj oborina spustiti do 600 metara s

kvarnerske strane, a također toliko i na Učki. Očekuje se ponovno lokalno obilna količina oborina, ponajprije u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru, a na ostatku područja uglavnom 10 – 25 mm. Do sredine dana puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, a zatim s nailaskom fronte slijedi naglo okretanje na jaku i olujnu buru dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Maksimalna dnevna slična kao u subotu, no s nailaskom fronte iza podne naglo će zahladiti za 5 – 8°C.

U nedjelju jačanje bure, Izvor: MeteoAdriatic

Dakle slijede nam tri vrlo promjenjiva dana s dvije promjene vremena i pauzom između njih u subotu. U nedjelju će zapuhati druga marčana bura koja će biti uvod u par stabilnih i ispodprosječno hladnih dana.

Sličan sadržaj