U petak (pro)ljetna toplina (i do 30°C u Slavoniji) / Uranjeni “okus” Afrike, a u idućem tjednu dijelu Europe i “okus” Grenlanda

Meteoadriatic karte
Meteoadriatic karte

Umjereno i pretežno oblačno je na Kvarneru, ali ima i nešto vedrine. Vjetar je umjeren južnih smjerova. Mjestimice prema jugu ima slabe kiše.
Crikvenica mjeri 21°C, slijede Cres, Rab i Senj s 19°C, Baška i Malinska 18°C, Bakar, Krk, Mali Lošinj i Rijeka 17°C, Cernik, Čavle i Opatija 14°C te Jurdani i Kukuljanovo 12°C.

Na području Gorskog kotara i Like je pretežno oblačno vrijeme uz umjeren i jak vjetar južnih smjerova.
Gospić, Otočac i Plitvička jezera mjere 18°C, slijede Delnice i Parg s 12°C, Crni Lug 11°C, Zavižan 9°C te Mirkovica 8°C.

Umjereno a mjestimice i pretežno oblačno vrijeme je u Istri, uz umjeren i jak vjetar južnih smjerova.
Labin, Pula i Vodnjan mjere 15°C, slijede Pazin i Umag sa 16°C, Brijuni i Rovinj 17°C, Poreč 18°C te Buzet 20°C.

Ovakvo vrijeme posljedica je kruženja i dalje vlažnog i nestabilnog zraka, iako s juga jača Sredozemna anticiklona koja je već tijekom četvrtka jako zagrijala Slavoniju. Prema podacima od 14h, najtopliji su bili Lipik i Vinkovci s 25°C te Beli Manastir, Đakovo, Kutina, Osijek, Požega, Slavonski Brod i Vukovar s 24°C.

Za petak će ta anticiklona još biti izraženija, a s njom i dotok topline. Na naslovnoj slici model ARW-NMM sugerira mogućnost ljetnih temperatura, a na krajnjem istoku Hrvatske moguće je čak i 29°C! Tako bi se bez nekog većeg uvoda Slavonci našli u ljetu, makar prolazno, jer već u subotu će temperatura, zbog prodora sa sjeveroistoka, biti i 10°C niža.

Kvarner i Istra će imati djelomično sunčan petak, a može biti i prolazno povećane naoblake, posebno na Kvarneru. Neće biti toplo kao u Slavoniji, ali se očekuju temperature oko 20°C. Bit će dosta vjetrovito, posebno na zapadnoj obali Istre i jugu Kvarnera gdje će biti povremeno i jakog vjetra, većinom južnih smjerova.
Ugodno će biti i na prostoru Gorskog kotara i Like. Nakon ne odveć hladnog jutra prevladavat će djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a temperature će se kretati između 15 i 20°C. U gorju će biti umjerenog do jakog jugozapadnjaka.

Subota nosi osvježenje, posebno u gorju. Kao što se može vidjeti iz slike ispod, naši krajvi bit će u “sendviču” između snažne ciklone na sjeveroistoku Europe i poremećaja na zapadu. Zbog toga će doći do promjene strujanja na sjeveroistočno pa će na Kvarneru biti bure, mjestimice i jake, uz manje osvježenje. U gorju će temperatura više pasti pa se očekuju temperature do 15°C.
Unatoč tome, naši će krajevi biti među toplijima u Europi, jer će zapadnije i istočnije biti prisutan osjetno hladniji zrak.

wetterzentrale.de

Nedjelja će po opisu vremena biti vrlo slična suboti, ali po temperaturama će biti opet toplije – vjetar će oslabjeti.

U novom tjednu također slično vrijeme, zbog prisutnosti nestabilnosti u Sredozemlju, teško je obećati vrijeme bez naoblake, ali isto tako ni kiša nije sigurna stvar. “Sendvič” situacija s gornje slike pogodavat će dotoku toplijeg zraka iz Afrike, ali i kruženju vlažnijeg zraka, ali bez konkretne ciklone teško je reći gdje će točno padati i hoće li uopće padati. Vjerojanija je varijanta s toplim i sparnim vremenom.
Konkretnija promjena postoji kao trend tek drugog vikenda.

Ovo je zapravo tipična kasnoožujska/ranotravanjska situacija s pravim usponima i padovima temperature u Europi. S jedne strane ciklonalna aktivnost na Atlantiku, koja zapadu i sjeverozapadu donosi svježije vrijeme, dok se istodobno iz Afrike gomila toplina, na Grenlandu i sjeveru Skandinavije hladnoća.
S ciklonama situiranim na zapadnoj strani Europe, osiguran je dotok topline iz Afrike, ali isto tako sa stražnje strane one povlače hladan zrak sa sjevera.

Sljedeći tjedan u Europi izgleda sinoptički prilično zanimljivo. Ciklona će biti na Atlantiku, a anticiklona nalazit će se nalaziti nad kopnom povlačeći topli zrak iz Afrike. Zato se u ponedjeljak diljem Europe očekuju temperature preko 20°C.
Afrički Sahel dosegnut će ili prijeći već i 40°C, a Grenland biti hladniji za čak 80°C! Temperatura će se kretati oko -40°C.

To su čari ciklone u proljeće, s prednje strane povlači toplinu iz južnih krajeva, a sa stražnje strane hladnoću sa sjevera.

Temperature u Europi 31.3. 14h (meteociel.fr)

Sličan sadržaj