U PGŽ OD PROTEKLE CIKLONE MALO KIŠE, STABILNO DO PONEDJELJKA


Ciklona u srijedu nad Italijom, model GFS

Protekla je ciklona na području PGŽ donijela vrlo malo kiše, uglavnom do 5 mm. Niti u ostaku Hrvatske nije bila nešto bolja situacija, izuzev šibenskog područja koje je lokalno dobilo do 30 mm kiše.
Prolaskom ciklone vrijeme se brzo stabiliziralo, a današnji prognostički materijali upućuju na mogućnost stabilizacije do utorka, dok bi od utorka ušli u promjenjivo i vrlo nestabilno razdoblje, a lokalno u PGŽmoglo bi pasti dosta kiše.

Na vrijeme tenutno djeluje anticiklonalni greben sa sjevera koji podržava stabilno, ali zbog sjevernog strujanja i ne odviše toplo vrije. Tome svjedoče i temperature u PGŽ danas u 13h: Parg i Delnice mjerili su samo 4°C, Crni Lug 5, a Kvarner je s više sunca bio i osjetno topliji: Krk 14, Rijeka 15, Mali Lošinj 17, a u Rabu je u 13h izmjereno čak 18°C.

Bura i dalje pravi probleme u prometu. Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, zbog bure. Obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (D3).

Na Jadranskoj magistrali (D8) od Bakra do Novog Vinodolskog i zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Novog Vinodolskog do Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Na prognostičkim kartama vjetra vidi se slabljenje bure u drugom dijelu nedjelje.

Vrijeme slično današnjem potrajat će sve do ponedjeljka, a jer već u ponedjeljak poslijepodne dolazit će do porasta naoblake pa i mjestimične kiše. Oborine će prvo zahvatiti jugozapad, a zatim se proširiti i na ostatak županije.

Tijekom ponedjeljka sjeverozapadnu Europu će zahvatiti novi atlantski prodor koji će ojačati ciklonalni vrtlog nad sjevernom Afrikom i zapadnim Sredozemljem. To će područje sniženog tlaka zraka u utorak stići do Genovskog zaljeva gdje će se ciklona dodatno produbiti i donijeti nam jaču promjenu vremena.
Ta će ciklona donijeti lokalno veću količinu kiše. Na riječkom području od utorka do nedjelje može pasti i preko 100 mm, a slične količine kiše moguće su lokalno i drugdje u PGŽ.
Temperature iznadprosječne za doba godine, a krajem tjedna moguće je zahlađenje s kojim bi se snijeg mogao spustiti i do najnižih predjela Gorskog kotara.

Foto: Goran Gajić

Sličan sadržaj