U SRIJEDU JAKA BURA S OLUJNIM UDARIMA I PAD TEMPERATURE ZRAKA

Nakon što smo početkom kolovoza rušili rekorde, a potom sa strepnjom 9. kolovoza čekali “tresla se brda” frontu, vrijeme je ušlo u mirniju fazu.
Podsjećamo, 04. kolovoza u Rijeci je izmjereno 39.2 stupnja, što je novi temperaturni rekord za mjesec kolovoz. Tako je za cijeli stupanj potučen rekord koji je postavljen 20. kolovoza 1992, a iznosio je 38.1 stupanj. Rijeka ipak nije postavila novi apsolutni rekord od početka mjerenja, toplije je bilo 19. srpnja 2007. kada je izmjereno čak 40 stupnjeva.
Nakon tog ekstremno vrućeg dana, uslijedio je niz sličnih, ali do obaranja rekorda nije došlo.

Potom se na meteorološkim kartama pojavila “opasnost” od koje su svi strepili, u obliku hladne fronte, gdje se stvarno činilo da bi moglo biti “veselo”, ali sve što je Kvarner dobio je bilo osvježenje, uz poneku kap kiše. Ali dobro smo i to dobili. Makar se ekstremna vrućina nije ponovila, a kako sada stvari stoje niti neće.

Na vidiku nam je jedna jača bura zbog prolaska fronte, koja bi tijekom srijede i četvrtka na vjetrovitim lokacijama mogla imati i olujne udare. Isto vrijedi i za vjetrovite lokacije Gorskog kotara. Ponovno upozoravamo sve nautičare i sve one koji će na bilo koji način biti u doticaju s morem da se ne udaljvaju previše od obale.
Oborine su moguće uglavnom u dijelovima Gorskog kotara, dok se na Kvarneru po najnovijim materijalima ne očekuju.
S burom stiže i novo osvježenje, kako kopna, tako i mora, a nekih većih vrućina (iako će temperatura rasti) ne bi trebalo biti niti do početka trećeg desetodnevlja kolovoza.

Foto: Gordana Kvajo / Arhiva

Sličan sadržaj