U subotu navečer nova fronta s kojom stiže i novo zahladnjenje

Pred nama je još jedna promjena vremena koja stiže u subotu navečer. I ovoga puta, kao i prošli, preko nas će se premjestiti fronta u sklopu oslabljene ciklone kod Genove.

Ta je ciklona uzrokovana spuštanjem nešto hladnijeg zraka sa sjevera Europe prema Alpama, a nakon prolaska fronte taj će zrak doći i do našeg područja donoseći nešto svježije vrijeme.

Za napomenuti je kako će fronta sa sobom donijeti jak i olujan vjetar koji će naglo zapuhati, pljuskove s grmljavinom gdje bi lokalno moglo pasti i 15 mm, a bure podno Velebita nebi se posramila niti zima.

IstraMet

Subota u prvom dijelu dana još stabilna, a zatim popodne slijedi postepeni nailazak naoblake, a navečer i fronte s kišom i pljuskovima s grmljavinom koje bi u prosjeku moglo pasti oko 5 mm, a lokalno i 15 mm. Moguće su tijekom poslijepodneva i lokalne predfrontalne nestabilnosti. Vjetar preko dana slab južnih smjerova, a navečer s frontom slijedi naglo okretanje na jaku i olujnu buru, lokalno s orkanskim udarima. Jutarnje temperature na Kvarneru 17 – 22°C, lokalno stupanj dva više, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 25 – 29°C. S nailaskom fronte zahladnjet će za oko 5°C.

U prvim satima nedjelje još ćemo ispratiti frontu uz nešto kiše, a zatim će se već do jutra potpuno razvedriti pa će dan proći potpuno vedar i stabilan. Bura će biti glavni značaj dana s olujnom jakosti osobito u vinodolskom i velebitskom kanalu gdje će biti i orkanskih udara. Sredinom dana malo će se smiriti, a navečer ponovno malo ojačati. Potpuno smirivanje očekuje se tijekom ponedjeljka. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Sličan sadržaj