U UTORAK NOVA KIŠA, POTOM OD SRIJEDE DO SUBOTE STABILNIJE, ZA VIKEND RIJEČKA KIŠA


Nakon prolaska kiše u subotu, uslijedila je stabilna nedjelja s dosta sunca, dok već danas traju “pripreme” za doček nove ciklone, čiju kišu očekujemo već od sutra.

Oborine će već od noći na utorak početi na južnom dijelu Kvarnera, a do kraja dana proširit će se na ostatak područja naše županije. Ne očekuju se obilnije oborine. Temperature će biti oko prosjeka.
Utjecaj ove ciklone bit će vrlo kratkotrajan, jer već od srijede poslijepodne očekujemo razvedravanje uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove, ali ni on ne bi trebao značajnije utjecati na odvijanje prometa.
Sve u svemu, brzopotezna promjena koju će obilježiti jesenjska kiša bez značajnijih količina.

Potom opet dan ili dva sunca s hladnim ili svježim jutrima i toplinom tijekom dana, a zatim od subote gomilanje oblaka posebno na riječkom području i jesensko vrijeme bez konkretne ciklone. I dok južnije bude sunca napretek, Rijeka će imati tmurno i oblačno vrijeme, tipično za jesen uz povremenu išu ili rosulju.

Dugoročno, nema zahlađenja na vidiku, čak štoviše u posljednju dekadu listopada ući ćemo s iznadprosječnom toplinom (slika).

OBJAŠNJENJE:

Na grafu je prikazan klasičan meteogram za Rijeku, sa vrijednostima temeperature na 850hPa, otprilike 1500 metara (gornje linije) i količine oborina (donje linije). No. ono što razlikuje ovaj meteogram od običnih je to, da na običnima imamo prikazan isključivo jedan izračun (run) određenog modela. Ovdje, prikazani su i dodatni izračuni, koje svaki od poznatijih modela radi (ali nažalost, uglavnom ih nema za besplatno korištenje). Naime, svi ti modeli kod računanja ne rade samo jednom, već više puta ponavljaju izračun, ali na način da se kod svakoga malo promijene vrijednosti input-a. Time se vrlo dobro pokazuje gdje model ulazi u kaotični režim i koliko brzo (kada postaje preosjetljiv na početne uvjete – ulazne podatke).
Posebne linije na ovom meteogramu su debela crvena (30 yahr Mittel – prikazuje kretanje u okviru 30-godišnjeg prosjeka), debela plava, koja prikazuje izračun vezan za neizmijenjene ulazne podatke (Control lauf), te debela zelena linija (GSF – Hauptlauf), koja predstavlja operativni ili glavni izlaz. Plava linija prikazuje stanje atmosfere, siva je ona koja je vjerojatno bliže realnom stanju, dok zelena prikazuje stanje kakvo vidimo na prognostičkim kartama.
Dok tanke linije ne odstupaju mnogo jedna od druge, model je pouzdan i velika je vjerojatnost ostvarenja određene prognoze, a kada one počnu “divljati”, modelu ne valja mnogo vjerovati.

Sličan sadržaj