AFRIČKI “JEZICI” U POHODU NA SREDOZEMLJE: U TURSKOJ I DO 33°C


Ulazimo u hladniji dio godine, ali ljeto kao da se još ne miri sa sudbinom da je njegovo vrijeme prošlo. Pogled na jučerašnje temperature zraka u 20h, koje govore o najvišim dnevnim temperaturama u Europi, dovoljno govori sam za sebe.

Najtoplije je na istočnom Sredozemlju, gdje su Cipar i Turska imali tijekom nedjelje uvjerljivo najviše topline, odnosno bolje reći vrućine. Antalya i Dalaman u Turskoj imali su izmjerena 33°C. Vrućina je stigla i do južne Italije, u Cataniji na Siciliji mjerila je 32°C. Na ljestvici 10 najtoplijih u Europi dominiraju turski i ciparski gradovi, u rasponu temperature od 31 do 33°C.

Kod najhladnijih, situacija baš i nije uobičajena. Uobičajeno je da su najhladnija područja dalekog sjevera, međutim na ljestvici najhladnijih jutros se nalaza područja u Alpama, koja su proteklih dana dobila i obilniji snijeg. Kombinacija snijega na tlu te vedre i mirna noći doveli su do toga da su se temperature spuštale i do -15°C.

Hladnoća će se idućih dana držati sjevera Europe, a izgledno je da bi vrijeme do kraja mjeseca u južnim područjima pa i u dijelovima Hrvatske trebala obilježiti iznadprosječna toplina.

Sličan sadržaj