UDARAC LJETU | Krajem tjedna sve izglednija izrazita promjena vremena

Iako se činilo da će nas ovo ljeto vrućine zaobići i da će ga obilježiti česte nestabilnosti, vrućine su ipak stigle početkom kolovoza.

Rijeka i Zagreb

Kad su stigle, nikako ne odlaze. Rijeka u kolovozu ima samo jedan dan najvišu dnevnu temperaturu ispod 30°C, sve ostale vrijednosti su bile iznad 30°C, a sam početak kolovoza bio je i vrlo vruć uz temperaturu i višu od 35.0°C.

U Zagrebu, na postaji Grič, zabilježen je rekordan niz toplih noći, u kojima temperatura nije išla ispod 20.0°C. Zabilježeno ih je čak 19 u razdoblju od 29. srpnja do 16. kolovoza.

Dakako da se onda noću ne može baš spavati, no ipak posljednja fronta koja je stigla u ponedjeljak navečer i Rijeci donijela gotovo 60 mm kiše, ipak učinila da se noću nešto lakše diše, jer je zapuhala bura.

Nakon fronte ponovno ljeto

Danju je samo malo vrućina popustila u srijedu, a zatim se od četvrtka ponovno nastavilo ljeto koje će se nastaviti i u ovom tjednu. U nedjelju je u Rijeci izmjerena najviša dnevna temperatura od 33°C, u Rabu je bilo 34°C, a Senj je bio najtopliji u Hrvatskoj s 35°C.

Veći dio tjedna u ljetnom tonu, ali…

Prvi dio tjedna obilježit će ljetne temperature i vrijeme, dok bi u drugoj polovici tjedna trebalo računati i na sve češću mogućnost poslijepodnevnih pljuskova. Vrhunac bi trebao biti u subotu 25. kolovoza kada se očekuje dolazak hladne fronte sa sjeverozapada Europe koja će donijeti zamjetniji pad temperature zraka, a uz to može biti i jačih grmljavinskih oluja.

Spuštanje fronte sa sjeverozapada Europe, očekuje se u subotu, model GFS, wetterzentrale.de

Ova se situacija na prognostičkim kartama prikazuje već nekoliko dana. Modeli su više-manje složni, jedino se razilaze u pogledu intenziteta. Neki vide “samo” prolazak izražene fronte, dok drugi sugeriraju i nastanak ciklone na području Genovskog zaljeva. U Alpama bi moglo biti i snijega.

Kako god bilo, jača promjena vremena sve je izglednija. Prethodit će joj nekoliko vrućih, možda ponegdje čak i vrlo vrućih dana. Upravo sudar nadolazeće hladnoće i topline može rezultirati i jačim nevremenima, uz vrlo obilne oborine. U nedjelju će biti i olujne bure s orkanskim udarima, a temperatura će biti niža i za više od 10°C u odnosu na temperature prije fronte.

Temperatura u nedjelju, na oko 1500 metara visine, model GFS, wetterzentrale.de

Bit će to konkretni udar ljetu, ali to nipošto ne znači da je s ljetom gotovo. Poprilično je sigurno da se veće vrućine više nakon te promjene neće vraćati, ali će temperature vrlo brzo otići iznad prosjeka za doba godine.

Sličan sadržaj