Ugodan početak klimatološke jeseni

Sinoptička situacija za 7.9.2021.; Izvor : DHMZ

Klimatološka jesen je započela s ugodnim temperaturama (oko prosjeka), pretežno vedrim vremenom, ali nažalost i deficitom oborina na širem području PGŽ. Kada se pogledaju grafovi za sva tri ljetna mjeseca ( 6,7,8. ), onda vidimo kako je ovo ljeto među najsušnijima u povijesti mjerenja u Rijeci, no što se tiče toplinskih rekorda, tu stojimo oko najnovijeg (toplijeg) prosjeka. Suša ne samo da vlada kod nas u PGŽ, nego i u ostatku Hrvatske i to izraženijim utjecajem pa ponegdje nije palo ozbiljne kiše već mjesecima. Iako će mnogima odgovarati ovakvo suho i ugodno toplo vrijeme do barem sredine mjeseca (odlično za posezonu), vrtovi će se morati i dalje zalijevati jer ozbiljnije kiše kod nas nema do daljnjeg, a kamoli u ostatku Hrvatske.

Sinoptička situacija

Na vrijeme utječe prostrana anticiklona koja se centrom trenutno nalazi kod Bjelorusije, dok grebenom zahvaća gotovo čitavu središnju i istočnu Europu. Zbog položaja centra anticiklone do nas dolazi visinsko strujanje vjetra s istoka, a zrak kojeg taj vjetar donosi nije obogaćen vlagom pošto i sam dolazi s kopna. Ista anticiklona utječe i na spuštanje hladnog zraka na krajnji istok Europe pa bi to područje kroz ovaj tjedan moglo dobiti i prvi snijeg.

S druge strane kontinenta nalaze se sustavi koji će u ovome tjednu biti manje bitni za naše područje pošto praktički neće niti stizati do nas zbog anticiklone, ali će jedan od njih ipak dijelom utjecati na temperaturu. Radi se o cikloni koja se trenutno nalazi između Portugala i Azora te po svojoj prednjoj strani zahvaća sjever Afrike (Maroko), od kuda povlači novi toplinski val nad Španjolsku. Iako će se ta ciklona do kraja tjedna pomaknuti do Irske, s odmicanjem “naše” anticiklone dalje na istok ta će se toplina od ciklone približiti našem području, no naravno u dosta blažem obliku pa komotno možemo reći kako će se prema kraju tjedna temperatura postepeno dizati.

Po trenutnim izlazima modela čini se kako će se anticiklona zadržati do vikenda na području istoka Europe, a zatim će već ući nad područje Azije, no nad našim bi se područjem i dalje trebao zadržati greben blago povišenog tlaka zraka pa je za očekivati stabilno i suho vrijeme do kraja tjedna.

Prognoza vremena za PGŽ

Danas do kraja dana pretežno vedro. U podvelebitskom kanalu i istočnom zaleđu Rijeke uz umjerenu do jaku buru, a na ostatku područja uglavnom mirno. Večernje temperature na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Utorak pretežno vedar do podne, a zatim slijedi postepen nailazak visinske i srednje naoblake nad čitavo područje do kraja dana. Bura će se do sredine dana potpuno smiriti pa će na čitavom području prevladavati mirno, a navečer uz obalu slab do umjeren vjetar s kopna. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, područja na kojima neće puhati bura nešto manje, a zapadno zaleđe Rijeke do 9°C. U Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

U srijedu do jutra ponovno pretežno vedro na čitavom području, a tako će se zadržati i ostatak dana. Vjetar slab promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zaleđu do 11°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Četvrtak i petak još pretežno vedri, a temperaturno stupanj toplije.

Za vikend također pretežno vedro, no sredinom dana postoji mala mogućnost za lokalne pljuskove za koje ćemo vas ukoliko ih bude, pravovremeno obavijestiti.

Sličan sadržaj