Upoznajte Sochi, odredište Zimskih olimpijskih igara 2014.


Ovogodišnje Zimske olimpijske igre održavaju se Sochiju, nepoznatom gradu za mnoge stanovnike koji žive izvan Rusije, a nalazi se na obali Crnog mora.

Za početak recimo da se vrijeme u Sochiju nešto razlikuje od ostalih mjesta u Rusiji. Grad se često nalazi pod visokim postotkom vlage, ima suptropsku klimu s toplim do vrućim ljetima i blagim zimama. Vrlo je zanimljiv podatak da je ovaj grad najtopliji od svih gradova domaćina Zimskih olimpijskih igara.

Prosječna temperatura zraka u veljači iznosi čak 8,3°C. Dnevne temperature zraka u veljači postupno rastu iz dana u dan. Sve to skupa je zabrinulo mnoge ljude koji vjeruju da će temperature biti jednostavno previsoke za održavanje takvog natjecanja. Da stvar bude gora, u Sochiju prosječno tijekom veljače padne više kiše nego snijega. Oko 70% od ukupne oborine u veljači je većinom kiša, dok je samo 20% u obliku snijega.

Kao rezultat toga, ove zimske igre će biti jedne od najskupljih ikada. Strah od nedostatka snijega uopće nije nerealan. Dva događaja u ovom gradu su bila organizirana prošle veljače, međutim bili su odgođeni zbog kiše i nedostatka snijega. Organizatori uvjeravaju ljude da to ne bi trebalo predstavljati nikakav problem ove godine. Ako stanje bude krajnje alarmantno, organizatori imaju “Plan B” kojim garantiraju 450 000 kubnih metara prošlogodišnjeg snijega pohranjenom u izoliranom pokrivaču. Alternativno, instalirali su jedan od najvećih europskih sustava za izradu snijega kako bi suzbili bilo kakve dileme oko održavanja igara.