Uragan Blanca nadomak rekordu: 2. najintenzivniji uragan rane sezone na istočnom Pacifiku

bl

Istočnopacifički uragan Blanca u srijedu je dosegao intenzitet 2. kategorije.
Blancino jačanje očekuje se sve do subote, kada bi nakon zalaženja u prostor hladnijih voda konačno mogla oslabjeti.

Ovo je prvi puta od kada postoje sustavna bilježenja da su dva velika uragana zabilježena na području istočnoga dijela tropskog Pacifika.
U čitavoj su povijesti zabilježena samo 4 sezone s dvije simultane pojave uragana do kraja lipnja.

Kada bi Blanca ojačala do terminalne 5. kategorije postavila bi najraniji rekord te discipline koji od 1973. uvjerljivo drži uragan Ava.

Kako su Blanca i Andres ozbiljno zaprijetili ranosezonskim rekordima uragana, dokazuju i podatci brzina vjetra:

Ava, 1973.: 252 km/h, 6. lipnja
Amanda, 2014: 248 km/h, 25. svibnja
Andres, 2015: 232 km/h, 1. lipnja
Adolph, 2001: 232 km/h, 29. svibnja
Blanca, 2015: 224 km/h, 3. lipnja
Alma, 2002: 184 km/h, 30. svibnja
Bud, 2012: 184 km/h, 25. svibnja

Jačanje Blance posljedica je njezinog duljeg zadržavanje u području vrlo tople oceanske vode (26°C) koja svoju homogenu temperaturu na tome mjestu zadržava i do 100 m dubine.
Naglom opskrbom energije, Blanca je skrenula prema sjeveru što je njenu putanju usmjerilo prema oceanskim površinama hladnijih svojstava, time spriječivši njeno daljnje snaženje.

Dok će uragan Andres obalama Meksika donijeti “samo” olujan vjetar i visoke valove, Blanca će imati direktniji udar na kopno, osobito tijekom vikenda, kada će se približiti Baja Californiji.

Nakon slabljenja koje se očekuje u nedjelju, Blanca će se nastaviti kretati uz obalno područje Meksika u smjeru sjevera.

Osim nešto vjetrovitijeg vremena, visokih valova i pojačanih morskih strujanja na području od Acapulca do Puerto Vallarte ne očekuju se veći problemi, ponajprije zbog zadržavanja glavnine tropskog sustava podalje od obalnog područja.

Kišne epizode, potaknute prvenstveno povećanim postotkom vlage u zraku, pogodit će savezne države Guerrero, Michoacan, Colimu and Jalisco.

Poplave lokalnog karaktera moguće su u manjim razmjerima, no ne pridodaje im se prevelika važnost.

Trenutno je Blanca i dalje uragan 2. kategorije, stalne brzine vjetra od 160 km/h, a nalazi se oko 500 km/h udaljen od meksičkog kopna. Tlak u “oku” uragana iznosi 973 hPa. Kroz idućih 12 sati trebao bi oslabjeti na 1. kategoriju, a u iduća 24h i na tropsku oluju. Početkom idućeg tjedna kada dođe do Baja Californije, imat će tek status tropske depresije, što znači da će uslijediti potpuni raspad ovog tropskog sustava.

Naslovna: Prikaz putanje uragana Blance do kraja tjedna; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj