UTORAK U PGŽ: LOKALNE NESTABILNOSTI, SRIJEDA S VEĆIM IZGLEDIMA PLJUSKOVA


Za utorak nije vrijedila “ako se po jutru dan poznaje” jer je dan osvanuo pretežno vedar na području cijele naše županije. U 8h već je bilo prilično zagrijalo, na moru između 23 i 26, a u gorju uglavnom oko 20°C.
Sa svakim satom temperatura je rasla, a pregled meteoroloških parametara, posebno relativne vlažnosti zraka, nije ukazivao da će poslijepodnevni sati donijeti lokalno jače naoblačenje.
Pljuskovi su bili vidljivi u dijelu Slovenije i Italije, dok je kod nas situacija u početku mirovala.
Mogućnost jačeg razvoja naoblake i malo kiše, koju smo ostavili u našoj prognozi za danas, pokazala se potpuno ispravnom, jer je u poslijepodnevnim satima u zapadnom dijelu Kvarnera na granici s Istrom došlo do naglog razvoja olujne naoblake te je kumulonimbus donio prolazne pljuskove praćene grmljavinom području oko Učke te zapadnom riječkom prigradu, a koja kap kiše pala je i u samom centru Rijeke.
Sve je to bilo izrazito prolazne pirode pa u trenucima dok ovo pišemo (18h) prijetećih oblaka u PGŽ više nema, ali zato Slovenija ima izrazit razvoj i pljuskove na zapadnom dijelu zemlje.
Ono što bismo mogli spomenuti kao zanimljivost je činjenica da dok se kumulonimbus “motao” i donosio rijetke pljuskove riječkoj okolici relativna vlažnost zraka iznosila je ispod 30%, a njegovim povlačenjem i raspadanjem porasla je na preko 40%.
Temperatura u 14h na Kvarneru se kretala od 28 do 32°C, a zanimljivo, i u Gorskom kotaru bilo je osjetno preko 25°C. Današnje temperature preko 30°C digle su i temperaturu mora koja je u 14h na mjernim postajama na Kvarneru iznosila od 24 do 26°C.

Srijeda će biti vrlo slična utorku s time da će mogućnost pljuskova biti veća, ali se ponovno ne očekuju oborine posvuda i u većim količinama, nego će sve ovisiti o lokalnom razvoju.
U prošlim pisanjima spomenuli so da vrućine stižu. Toi dalje stoji, samo možda neće biti u tolikoj mjeri izražene kako se činilo jučer.

Sličan sadržaj