Veći dio tjedna obilježit će sunce i toplina, krajem tjedna nestabilnije

Sinoptička situacija, Izvor: UKMO

Proteklih tjedan dana pratilo nas je uglavnom stabilno vrijeme uz temperature prikladne dobu godine, no za vikend se ponovno naoblačilo, a u većini predjela je pala i manja količina kiše pa je dojam bio više jesenski.

Novi tjedan započinje sa stabilnim i sunčanim vremenom te temperaturama višim od prosjeka pa bi već sredinom tjedna komotno mogli mjeriti 20-ice, a za vikend kao i proteklih nekoliko, izgledna je nova promjena vremena.

Sinoptička situacija

I dalje se nalazimo pod anticiklonalnim poljem koje se centrom smjestilo baš oko našeg područja pa dani koji nailaze će biti stabilni i topli zbog pritoka toplijeg zraka sa sjeverozapada Afrike. Značajna promjena u postavki sustava dogodit će se na području Atlantika gdje će se anticiklona sa zapada Atlantika uzdignuti prema Grenlandu i time stvoriti anticiklonalni blok na tom području, što će osim zaustavljanja protoka zonalnog strujanja, potaknuti i spuštanje hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta.

Anticiklona bi se već sredinom tjedna trebala smjestiti po sjeveru Atlantika gdje će se i zadržati neko duže vrijeme, a na području Azora će se spustiti nekoliko oslabljenih ciklona pa će se oba sustava međusobno održavati na tom području. Ciklonalni sustavi su se još smjestili i na području istočne Europe no njihovi utjecaji neće biti od velikog značaja na vrijeme u ovome tjednu (bar ne još).

Prva tura hladnog zraka koju će spustiti anticiklona južno od Islanda i ciklona sjeverno od Skandinavije kreće već u četvrtak na put prema našem području, no izgleda kako će se jezgra hladnog zraka spustiti malo istočnije od nas prema Srbiji i Rumunjskoj pa bi naše područje od vikenda zahvatila tek naoblaka i poneka kap u Gorskome kotaru.

Upravo zbog toga što bi nas „okrznula” hladnoća ne bi toliko zahladilo već samo nakratko osvježilo, po nekim modelima tek za par stupnjeva što bi mogao biti uvod u dosta hladniji novi prodor ili vraćanje u kasnoproljetne i ranoljetne temperature, o čemu ćemo više pisati u sljedećoj tjednoj najavi.

Prognoza vremena

Još danas do kraja dana uz umjerenu naoblaku, uglavnom visinskog tipa pa će većinom prevladavati sunčano vrijeme. Popodne uz slab zapadnjak, a navečer sjeverac, u gorju slab vjetar promjenjiva smjera. Večernja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U utorak na čitavom području pretežno vedro, do sredine dana postoji mogućnost za pojavu morske magle, no uglavnom pri otvorenom moru. Puhat će slab vjetar normalne dnevne oscilacije, tijekom noći s kopna na more, a tijekom dana s mora na kopno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno na jugu Kvarnera do 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Srijeda također pretežno vedra uz mogućnost za pojavu morske magle na jugozapadu Kvarnera. Puhat će povremen slab vjetar promjenjivog smjera na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno do 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Od četvrtka se ponovno družimo uz visinsku naoblaku, a temperaturno slično kao u srijedu. Od petka uz umjerenu naoblaku te temperaturno stupanj dva hladnije nego prethodnih dana dok za vikend stiže još naoblake kao i slabe oborine, ponajviše u gorju.

Sličan sadržaj