Većinom stabilno vrijeme do vikenda, zapuhat će bura

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz sinoptičke situacije nad Europom opisane u prvom odlomku. * – Vidljiva Azorska anticiklona i dominantna anticiklona kod Poljske.

Od početka mjeseca listopada (osim prvog kišnog dana) prevladava uglavnom suho i promjenjivo oblačno vrijeme dok se temperatura postepeno diže iz dana u dan pa se može reći da prethodnih dana traje pravo bablje ljeto. Naredni dani donose nastavak monotonog i uglavnom stabilnog vremena u kojem će glavna pojava biti izmjena oblačnih i sunčanih trenutaka, no krajem tjedna ne može se isključiti ni mjestimična kiša.

Sinoptička situacija

Naše se područje trenutno nalazi pod utjecajem povišenog tlaka zraka kojeg čini greben koji spaja dvije anticiklone. Prva se nalazi na klasičnom mjestu kod Azora dok se centar druge nalazi kod Ukrajine. Greben koji ih spaja (pod kojim se nalazimo) bit će u jačanju narednih dana pa će se na području Poljske već tijekom srijede razviti novi centar anticiklone koji će dominirati vremenom u ovome tjednu (naslovna slika).

Zbog položaja centra anticiklone kod Poljske koji se u ovoj situaciji nalazi na dovoljnoj udaljenosti kako ne bi uzrokovao jaka visinska strujanja zraka što utječe povoljno na mirno vrijeme, a daljnjim polaganim odmakom prema Rusiji (istoku) utjecaj anticiklone će dodatno slabiti prema kraju tjedna pa bi slabo sjeveroistočno strujanje trebalo zamijeniti jugozapadno i zapadno.

Za promjenu smjera strujanja vjetra bit će zaslužan veliki ciklonalni sustav koji će prilikom razdvajanja dvije zadnje spomenute anticiklone imati mogućnost približiti se središnjoj i zapadnoj Europi sa sjevernog Atlantika što će također uzrokovati postepeni porast vlage koja će dolaziti prema nama. Ciklona bi se tijekom subote trebala razdvojiti na dva centra od kojih bi jadan ojačao na zapadu Europe što bi dodatno pojačalo jugozapadno visinsko strujanje, no po trenutnim izlazima modela trebalo bi samo na tome i ostati jer se ciklona ne bi odmah pomicala prema zapadu pa će se nalaziti predaleko kako bi uzrokovala neku obilniju kišu na našem području.

Prikaz situacije opisane u odlomku iznad. Ciklona kod Irske trebala bi pružiti dolinu prema zapadu Europe, a naše bi se područje našlo između dva velika sustava (ciklona kod Irske i anticiklona kod Rusije) pri čemu bi bili pod utjecajem izraženog jugozapadnog visinskog strujanja. Izvor : Neverin

Uglavnom slijedi nam tjedan iznadprosječnih temperatura (slično ili malo toplije nego proteklih dana) uz postepeni porast naoblake (vlage) te sukladno tome i mogućih nestabilnosti od vikenda koje do kraja tjedna ne bi trebale uzrokovati nikakve ekstremne niti obilne pojave.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak na Kvarneru pretežno vedar dok u Gorskom kotaru od sredine dana uz umjerenu naoblaku. Od sredine dana na Kvarneru bura koja će biti u postepenom jačanju prema kraju dana na umjerenu do jaku, lokalno s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab, a kasnije i umjeren sjeveroistočnjak. Sredinom dana na jugu Kvarnera sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 9°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Maksimalna dnevna na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Prikaz maksimalne dnevne temperature sredinom dana. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda na Kvarneru do navečer pretežno vedra, a zatim uz umjerenu visinsku naoblaku dok u Gorskom kotaru do sredine dana uz umjerenu naoblaku, a zatim razvedravanje. Puhat će bura, na Kvarneru ujutro umjerena i jaka, lokalno s olujnim udarima, a u Velebitskom kanalu i orkanskim. Sredinom dana će oslabiti, a zatim navečer ponovo ojačati na umjerenu do jaku dok u Gorskom kotaru cijeli dan slab sjeveroistočnjak. Minimalna temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 9°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Maksimalna temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Prikaz brzine vjetra u srijedu ujutro kada se očekuje najjača jačina. Izvor : Istramet

U četvrtak na Kvarneru pretežno vedro, a u Gorskom kotaru od jutra do sredine dana uz mjestimičnu naoblaku nakon čega će uslijediti razvedravanje. Na Kvarneru ujutro umjerena bura, lokalno s jakim udarima, a sredinom dana uz postupno slabljenje. U Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Minimalna temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Maksimalna na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Petak djelomično ili potpuno oblačan na čitavom području. Vjetar slab, a temperaturno slično četvrtku.

Subota od popodne uz porast naoblake, a u nedjelju postoji mogućnost i za povremenu jesensku slabu kišu. Jutra toplija, dnevne temperature slične petku.

Sličan sadržaj