Velika jezera: Na tisuće pataka mrtvo zbog nedostatka hrane i teških zimskih uvjeta


Patke od Wisconsina do New Yorka umiru od gladi zbog oštre zime 2013./14. koja je prouzročila veliki postotak zaleđenosti Velikih jezera. Prema Laboratoriju za istraživanje okoliša Velikih jezera, 21.3. pokrivenost ledom iznosila je 77% na 5 jezera.

Pokrivenost ledom Velikih jezera iznosila je 92% u prvoj polovici ožujka, što je ujedno i najveća pokrivenost ledom od 1979. godine. Glavni uzrok mortaliteta patki je glad. Mrtve patke bile su promatrane duž obale jezera Erie i rijeke Niagara. Počevši od drugog tjedna u siječnju, viđen je neuobičajen broj mrtvih patki na rijeci Niagari, i na otvorenim vodenim područjima jezera Erie. Zapažanja mrtvih pataka prijavljivana su čak iz Irondequoit Baya sa jezera Ontario.

Svake godine Odjel za prirodne resurse u Wisconsinu, dobiva izvješća o nasukanim ili mrtvim patkama iz skupine dubokovodnih patki.

U većini skupina bilo je od 5 do 20 mrtvih patki po promatranju. Do 20 000 ptica zimuje na istočnoj strani jezera Erie i rijeke Niagara, sa još 50 000 do 80 000 patki u Wisconsinu, kao i guske i labudovi.

Ptice koje zimuju trebaju pojesti približno 20% njihove težine svaki dan. U ekstremnim uvjetima i niskim temperaturama, trebaju pojesti čak i više kako bi se oodržale na životu.

Vrlo je vjerojatno da su te ptice bile u procesu nedostatka hrane od početka zime, a tek sada su počele umirati u velikom broju. Otvorene vode jednostavno ne mogu pružiti količinu hrane koja bi bila potrebna da se toliki broj ptica održi na životu.

Poanta je u tome da je u godišnjim varijacijama zimskog vremena ova zima bila ekstremno oštra, a tjekom oštrih zima, divlje životinje ponekad umiru.

Foto: (NOAA Coast Watch). zaleđeno jezero Erie, 8. siječnja. 2014.

Sličan sadržaj