Velike razlike u temperaturi između kopna i Jadrana / Nadolazeći dani u PGŽ većinom stabilni, bura u utorak

Goran Gajić@Tribalj

Nakon što je višednevna ciklona doslovno zatrpala gorje i dijelove unutrašnjosti, a na Kvarneru donijela orkansku buru, njenim slabljenjem ojačala je anticiklona koja se proteže od istoka do zapada Europe i podržava stabilno, ali ne i odviše toplo vrijeme.

Naročito nije toplo na kopnu sa snježnim pokivačem, gdje se tijekom noći temperatura spusti i u oznaku “ledeno”. Najhladnija je ovih dana Slavonija, u kojoj se temperatura spuštala čak ispod -20°C. U Đakovu je u subotu ujutro izmjerena najniža temperatura od -21°C, a u Klisi nedjeljno jutro osvanulo je na -19°C.
Hladno je bilo i drugdje u unutrašnjosti, -18°C u Osijeku, -17°C u Varaždinu, Slavonskom Brodu -16°C.

U PGŽ u nedjelju, najhladnije je bilo gorje te riječko zaleđe, uz temperaturu mjestimice i ispod -10°C. U Pargu je izmjereno -13°C,Velim Munama -10°C, a u Delnicama i Crnom Lugu -9°C. Snijega ima u izobilju, od 30 do 50 cm. Na Platku ga ima i do 70 cm zbog čega je popularno riječko skijalište puno, a iz uprave se hvale o rekordnoj posjeti. Temperatura je jutros bila -6°C, a tijekom dana rasla je do 0°C, idealni uvjeti za uživanje na snijegu.

Na obali ovih dana jutra su također hladna. U Rijeci je u subotu ujutro izmjereno -2°C, a u nedjelju -1°C. Kvarnerski otoci bili su topliji, u Rabu su i subota i nedjelja imale 1°C, a u Malom Lošinju 4°C.

I dok kopno i gorje zbog snijega ne izlazi iz minusa, na Jadranu temperatura raste i iznad 10°C. U Dubrovniku je u subotu izmjerena najviša dnevna temperatura od 14°C, u Rabu i Rijeci temperatura je bila 10°C, a u Malom Lošinju prohladnih 8°C. Za to vrijeme na prvospomenutoj Klisi, temperatura nije rasla iznad -9°C.

Vladavina anticiklone nastavit će se i idućih dana, s time da će je pokušati narušiti poremećaj iz Sredozemlja koji će nove nevolje donijeti središnjoj Italiji pogođenoj potresima i obilnim snijegom.
Ista ona ciklona koja je donijela snijeg Španjolskoj, stići će početkom tjedna na područje te donijeti nove snježne oborine i pruzročiti nove probleme.
Sicilija i Grčka od te ciklone će dobiti i obilniju kišu, lokalno i preko 100 mm, a južni dio Balkanskog poluotoka u utorak i snijeg.

Položaj te ciklone bit će nepovoljan za područje Kvarnera pa se oborine ne očekuju, ali će zato u utorak ponovno puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, ponegdje i olujna s orkanskim udarima. Puhat će prolazno pa se veći problemi ne očekuju.
Gorski krajevi i dijelovi unutrašnjosti iz ove će situacije moguće dobiti i nešto snijega, ali se veće oborine ne očekuju.
Ciklona će biti najbliža dalmatinskim otocima pa se tamo očekuje i najviše kiše.

Sredinom tjedna ciklona će se raspasti pa će se ponovno uspostaviti anticiklonalno vrijeme, bez oborina, ali se i zima nastavlja.

Sličan sadržaj