Vikend nestabilan, na njegovom kraju i konkretnija fronta

U protekla dva dana bili smo pod utjecajem ciklonalnog polja koje nam je donijelo oblačno i kišovito vrijeme s pijeskom iz Sahare, s time da se atmosfera u četvrtak osjetnije smirila, a koncentracija pijeska i prašine bila na vrhuncu, što se moglo uočiti i u Rijeci u kasno poslijepodne.

Nad Europom se trenutno vodi “borba” između dva sustava, anticiklone koja se smjestila po istoku i sjeveru Europe i koja slabi te ciklonalnog polja koje se proširilo po Atlantskom oceanu i zapadnom dijelu Europe i koje jača.

U takvoj situaciji anticiklona gubi svoju stabilnost te je prisiljena na pomicanje, u ovom slučaju na istok (van Europe), dok je ciklonalnom polju omogućen direktan prodor na Europu.

To ciklonalno polje povlači sa sobom nešto hladniji zrak s Grenlanda koji će dolaskom nad Sredozemno more aktivirati atmosferu uz stvaranje novih nestabilnosti.

Međutim zbog trenutnog položaja centra ciklonalnog polja koje se zadržava nad Velikom Britanijom, ovakav će prodor biti obilježen južinom koja će biti popraćena s malo kiše te uvodnim osvježenjem u nadolazeću frontu krajem vikenda.

Petak će tako obilježiti oblačno vrijeme, a popodne se i navečer očekuje slaba do umjerena kiša koje će pasti malo, uglavnom oko 5 mm, a najviše će je pasti oko Učke i Gorskog kotara.
Vjetar će tijekom dana puhati slab do umjeren južnih smjerova, a kasno navečer u okretanju na zapadnjak.
Temperatura ujutro i do podne nešto viša, na Kvarneru oko 20°C, dok u Gorskom kotaru će biti oko 15°C. Popodne će uz dolazak naoblake i kiše zahladnjeti na 10-15°C , a s prolaskom fronte će dodatno zahladnjeti u gorju za oko 5°C.

IstraMet

Subota zatim donosi promjenjivo vrijeme. Prevladavat će djelomično oblačno uz povremene nalete slabe do umjerene kiše ili lokalnog pljuska, ponajprije ujutro i sredinom dana.
Vjetar će se zadržati slab (ili ga neće biti) zapadnih smjerova, a kasno navečer ponovno će okrenuti na jugo.
Temperatura će biti malo niža nego proteklih dana, jutarnja temperatura oko 10°C, u Gorskom kotaru oko 5°C, dok će se dnevna penjati na Kvarneru i do 20°C, a u Gorskom kotaru do 15°C.

U nedjelju bi se na području Genovskog zaljeva mogla stvoriti ciklona koja će snježne pahulje donijeti u najviše predjele Gorskog kotara, ali ćemo o njoj još pisati.

Sličan sadržaj