Vikend-oluja na jugoistoku Europe i Bliskom istoku uzela i 1 život

12066768_1736289853260775_539007127_n

Već smo ranije pisali o snažnoj cikloni koja se sa područja sjeverne Afrike premještala prema Grčkoj i Turskoj te prema Bliskom istoku, uz upozorenje da bi se moglo raditi o jačem nevremenu. Upozorenja su se pokazala točnima, a snažna ciklona ostavila je i fatalne posljedice.

Olujni sustav donio je obilnu kišu diljem Grčke i u zapadnoj Turskoj, u Izrealu je smrtno stradao muškarac kada se na njega srušio zid.

U subotu je na području južne Grčke i na zapadu Turske palo između 50 i 88 mm kiše, a zbrojeno sa prijašnjim danima brojka lokalno prelazi i 200 mm. Upravo je to slučaj sa turskim gradom Marmarisom u kojem je od petka do ponedjeljka palo 220 mm kiše.

Kako se ciklona za vikend pomaknula istočnije, grmljavinske oluje došle su do Libanona i Izraela, a uz snažan vjetar koji je rušio stabla dolazilo je i do pojave tuče većeg promjera.

Dok ovo pišemo ciklona je u Iraku i Iranu te lokalno donosi grmljavinske pljukove, dok se stanje na području Grčke, Turske i Bliskog istoka vratilo u normalu.

Naslovna: Tornado nad Atenom tijekom četvrtka, Sewere Weather Europe

 

Tuča u Izraelu, nedjelja, foto: Twitter korisnik xSternal.

Poplave u Izraelu, u nedjelju, foto: Twitter korisnik xSternal.

Sličan sadržaj