U nedjelju konkretnija promjena vremena, lokalno moguće i obilnije oborine

Drugi toplinski val ovog ljeta koji nas je pratio veći dio ovog tjedna upravo je dosegao svoj vrhunac.

Trenutno se nalazimo u polju izjednačenog tlaka zraka (oko 1013 hP). Po sjeveru Europe prostire se anticiklonalno polje dok se zapadno od njega na sjevernom Atlantiku smjestila ciklona koja sa sobom nosi i hladnu frontu prema Francuskoj i dalje prema istok. Ta će fronta dolazeći do Alpa potencirati razvoj sekundarne ciklone, no zbog sporog pomicanja cijelog sustava, stvaranje sekundarnog centra moglo bi biti usporeno, a što bi dodatno pogodovalo nakupljanju vlage i jačanju ciklone, odnosno jače vremenske nepogode. Formiranje i jačanje sekundarnog centra izgledno je u nedjelju kada bi i tlak zraka bip najniži, a nakon prolaska fronte uslijedilo bi i osvježenje.

Tijekom petka očekuju nas sparno i vruće vrijeme, ali ne i posve stabilno, te su lokalno moguće nestabilnosti, osobito u riječkom zaleđu te gorju. Vjetar u okretanju na jugo, koje će na moru puhati umjereno, a u Gorskom kotaru slabo. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 20 do 25 °C, u Gorskom kotaru između 15 i 20 °C. Tijekom dana na Kvarneru vruće, od 28 do 33 °C, a u Gorskom kotaru slično, od 26 do 31 °C.

Subota promjenjiva. Tijekom jutra na Kvarneru postoji mogućnost stvaranja grmljavinskih sustava. Ostatak dana uz umjerenu naoblaku i lokalne nestabilnosti. Na Kvarneru jugo promjenjive jačine, od slabog do jakog, a u Gorskom kotaru slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 18 do 23 °C, u Gorskom kotaru između 15 i 20 °C. Tijekom dana nešto niže temperature zraka, na Kvarneru od 26 do 31 °C, a u Gorskom kotaru od 24 do 29 °C.

Nedjelja donosi najnestabilnije vrijeme, još tijekom noći započet će oborine koje će trajati ponegdje i cijeli dan, a pritom bi moglo doći do razvoja jačih grmljavinskih sustava pa je izgledna i velika količina oborine unutar kratkog vremena, osobito na Kvarneru. Do kraja dana najviše kiše past će na području Kvarnera, uglavnom između 30-70 mm dok u Gorskom kotaru znatno manje između 5 i 15 mm. Tijekom dana umjereno do jako jugo, a poslijepodne u slabljenju. Temperatura zraka ujutro od 20 do 25 °C, u Gorskom kotaru od 16 do 20 °C, a tijekom dana slične temperaturne oscilacije.

Dakle, pred nama je izgledna promjena vremena koju ćemo najviše osjetiti za vikend, a uz prolazak fronte u nedjelju vrućina će popustiti.

Rijeka, Tomi Biruš
Sinoptička situacija nad Europom, subota, 27.7.2019.

Sličan sadržaj