VIKEND STABILAN, POČETKOM IDUĆEG TJEDNA MOGUĆNOST PROMJENE VREMENA

Na vrijeme djeluje prostrana i stabilna anticiklona čiji se centar nalazi daleko na sjeveru Europe. U takvim okolnostima dominira sunčano vrijeme, a četvrtak je donio i ljetne temperature u PGŽ.

Ujutro je u Gorskom kotaru bilo dosta svježe uz temperaturu oko 10°C, dok se tijekom noći i jutra na Kvarneru temperatura držala oko 20°C.
Danju pravo ljetno vrijeme, na Kvarneru je u 14h mjereno i do 30°C, dok je u Gorskom kotaru bilo svježije, temperatura preko 20°C. Temperature mora su od 20 do 22°C pa možemo zaključiti da se ljeto ne predaje, a još toplije bi moglo biti u subotu i nedjelju.

Ujedno bi kraj tjedna mogao biti i najtopliji u ovom nizu dana, jer nam polako, ali sigurno modeli najavljuju promjenu vremena početkom idućeg tjedna. U početku se činilo da bi to moglo biti početkom tjedna, već u ponedjeljak, ali zadnje što vidimo je da bi promjena nas zahvatila u utorak i potrajala do četvrtka.

U ponedjeljak će tako biti djelomice sunčano uz porast naoblake poslijepodne, a do noći na riječkom području može pasti i malo kiše. Temperature slične kao u nedjelju, možda negdje i preko 30°C.
U utorak djelovanje ciklone iz Sredozemlja, pretežno ili promjenjivo oblačno s kišom, koja će jačati prema noći. Glavnina oborina stići će u noći na srijedu kada do našeg područja stiže hladna fronta, s kojom lokalno može biti i obilnijih oborina. Osvježit će i zapuhat će umjerena do jaka bura na Kvarneru, a u gorju sjeveroistočnjak.
Po prolasku fronte još bi srijeda poslijepodne na Kvarneru mogla donijeti slabu kišu, a zatim u noći na četvrtak razvedravanje.
S Gorskim kotarom nešto drukčija situacija, tamo bi se utjecaj ciklone mogao osjetiti i veći dio četvrtka, a onda bi se i tamo navečer trebalo razvedriti.

Za drugi vikend tako bise opet vratili sunce i toplina, ali ne u današnjem ljetnom obliku, jer će temperature ipak biti klimatološki primjerenije jeseni.

Foto: Rapski zalazak u Loparu 04.9.
Gabrijela Škarić

Sličan sadržaj