VIKEND STABILNIJI / LJETO (IPAK) STIŽE


Već dulji niz dana naše prognoze gotovo zvuče istovjetno. Dominiraju riječi promjenjivo, pljuskovi, grmljavina itd. Već smo pisali zbog čega je to tako. Naši krajevi stalno su pod utjecajem vrlo plitke ciklone nad Italijom, zbog koje se u našim krajevima atmosfera nikako stabilizirati.
Nakon svitanja bude pretežno vedro u prijepodnevnim satima, no kako sati odmiču počne lokalan razvoj naoblake i lokalni pljuskovi postanu realnost. Kad kažemo “lokalno” onda upravo to i mislimo. Znači ne svugdje, nego mjestimično, a sve ovisi o tome gdje dođe do jačeg razvoja olujnih oblaka kumulonimbusa.
Tako je primjerice Rijeka u srijedu prošla s pljuskom koji je osvježio grad, ali jučerašnja sparina nije “riješena” pljuskovima. Pljuskova je bilo, ali su se preko riječkog zaleđa, premještali prema Liburniji pa je tamo bilo pljuskova, a u Rijeci smo uz povremeno “skrivanje” sunca mogli čuti grmljavinu i gledati kišnu zavjesu kako se premješta duž Učke.
Petak je vrlo slično počeo, s pretežnom vedrinom na području cijele PGŽ, ali već sada u podnevnim satima kumulusi se jače razvijaju pa oko Učke, u dijelu riječkog zaleđa i lokalno u Gorskom kotaru ima već pljuskova (slika). Temperature sve više nalikuju ljetnima, u gorju su uglavnom preko 20°C, a na otocima prelaze i preko 25°C. Slično vrijeme očekuje se i u nastavku dana, treba račuunati na mogućnost lokalnih pljuskova.
U subotu pretežno sunčano gotovo posvuda, pljuskovi će biti mogući uglavnom u gorju, dok će manja mogućnost za njih postojati na Kvarneru, uglavnom oko Učke i zaleđu Rijeke, a temperatura će opet u gorju preko 20, a na Kvarneru lokalno i preko 25°C.
Lijepo vrijeme kratko će trajati, jer već u nedjelju poslijepodne stiže nova kiša, ne u velikim količinama, ali dovoljno da pokvari tek započeto stvaranje ljetnog ugođaja. Povremene kiše bit će i tijekom ponedjeljka i utorka, a temperature će se malo sniziti.
Od druge polovice sljedećeg tjedna stabilnije i ponovno toplije, a iza 15. lipnja mogli bi pričati i o prvim ovogodišnjim “30-icama”.

Sličan sadržaj