Vikend većinom stabilan, obilježit će ga bura

DHMZ

Napokon smo ušli u period od nekoliko stabilnih dana, ne potpuno, ali većinom stabilnih. Vrijeme kakvo nam traje već tri dana bit će slično i za vikend, no temperaturno bi moglo još malo osvježiti, pa će na suncu biti sasvim ugodan osjećaj.

Takvo vrijeme nam stvara polje visokog tlaka zraka (anticiklona) na čijem se rubu nalazi naše područje. Jedan centar se smjestio između Islanda i Norveške dok se drugi nalazi na području Azora te su zajedno oba centra povezana grebenom i time tvore anticiklonalni blok na tom području zapadne Europe.

Zbog strujanja vjetra u sustavu (u smjeru kazaljke na satu), greben zahvaća polarne krajeve od kuda vjetar dovlači hladan zrak preko Finske do središnje Europe (hladni sektor anticiklone), pa nas stoga ovog vikenda očekuje pritjecanje svježijeg zraka iz sjeveroistočnog smjera.

Zrak koji putuje preko velikog kopnenog područja ne može skupiti toliko vlage kao da putuje preko mora, no zbog spuštanja nešto svježije fronte (koja je u sklopu tog hladnog zraka), nastaju lokalne nestabilnosti na sudaru toplog i hladnog zraka (fronte) pa takvih može biti u subotu i na našem području. Pošto se ne radi o velikoj razlici temperature za očekivati je ne tako jake nestabilnosti, a što se područja Kvarnera tiče još manje, upravo zbog bure koja će dodatno isušiti zrak.

Sustav anticiklona će se sporo pomicati prema istoku zahvaćajući sve više naše područje pa će od nedjelje ponovno biti suho i stabilno, a tako će nam započeti i prvih nekoliko dana klimatološkog ljeta (od 1.6.) o čemu ćemo detaljno još pisati.

Prognoza vremena

U subotu će prevladavati umjerena naoblaka, a lokalnih pljuskova i kratkotrajne kiše može biti tijekom cijelog dana od zaleđa Rijeke do obale te u Gorskome kotaru. Na otocima postoji mala šansa za kratkotrajnu kišu. Puhat će bura, najviše uz istočnu obalu Kvarnera, do popodne umjerena s jakim udarima, a navečer u jačanju na jaku s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, uz more do 18°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Nedjelja uglavnom pretežno vedra, popodne i navečer uz umjerenu naoblaku u zaleđu i gorju gdje može biti vrlo lokalne kratkotrajne kiše, na otocima suho. Cijeli dan će puhati bura i sjeverac, najjače ujutro, a sredinom dana i popodne malo slabije. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, uz more do 17°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Ponedjeljak sličan kao i nedjelja, na Kvarneru pretežno vedro, zaleđe i gorje popodne uz umjerenu naoblaku, ponegdje može zalutati i kratkotrajna kiša. Vjetar također bura i sjeverac, ujutro umjeren do jak, popodne slab do umjeren. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, uz more do 16°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Sličan sadržaj