VISINE SNIJEGA NAKON CIKLONE | Zavižan 169, Crni Lug 78, Delnice 77, Parg 66 cm

Prolazna zimska promjena donijela je obilniji snijeg u Gorskom kotaru pa se prema službenim podacima u nedjelju ujutro najviše izmjerilo u Crnom Lugu, i to 78 cm, slijede Delnice sa 77 cm, dok je u Pargu izmjereno 66 cm.

Obilnijeg snijega bilo je i mjestimice u Lici. Na Plitvicama je izmjereno 59 cm, Otočcu 37, a u Gospiću 35. Od ostalih podataka izdvajamo Zavižan sa 169 cm, Ogulin s 56 cm te Slunj s 50 cm. Službeni centimetar zabilježen je i u Pazinu, isto kao i u Zagrebu, na postaji Maksimir. Zabijelila se i Slavonija.

Na Kvarneru je snijeg padao na riječkom području te duž obale i u njenom zaleđu, kao i na otocima Krku i Cresu. Neslužbeno, na Cresu je palo i do 20 cm snijega mjestimice, a na Krku do 10 cm. Najviše snijega dobilo je zaleđe obale, krajnji sjeverozapadni, sjeverni i sjeveroistočni riječki prigrad, a mjerilo se lokalno i preko pola metra. Duž istočnog priobalja bilo je povremenog snijega, a u Crikvenici te Novom Vinodolskom, kao i u zaleđu tih gradova, malo je zabijelilo.

Rijeka i dio predjela do 300 metara, vidjeli su povremeno padanje snijega, no nije došlo do formiranja kompaktnog pokrivača, jer su oborine većinom bile slabog intenziteta ili su izostajale. Zato su predjeli iznad 500 i više metara, a posebno predjeli oko Ćićarije, Učke te prredjeli na graici s Gorskim kotarom snijega imali u izobilju.

Nedjelja je donijela smirivanje vremenskih prilika uz dosta sunca pa se na mjestima s laganom dekoracijom snijeg u potpunosti otopio.

Cjelokupno praćenje zbivanja tijekom djelovanja ciklone odradili smo putem posebne vijesti gdje su postavljeni brojni detalji i fotografije čitatelja.
-> ZIMSKA CIKLONA 2. i 3.2.2018. | Obilan snijeg u Gorskom kotaru i dijelu riječkog prigrada, na Krku 10, a na Cresu i 20 cm mjestimice

Meteorološka kolumna Nenada Prošića

Ako ste se slučajno zabrinuli što nam donosi veljača, nakon što je mnoge iznenadio vrlo obilan snijeg u Gorskom kotaru, a snježni pokrivač je pohodio i unutrašnjost Krka i Cresa te ponegdje unutrašnjost Istre, vjerojatno će vas razveseliti činjenica da je to bio glavni udar zime barem za sljedećih tjedan dana.

Iznad ovog dijela Europe u blizinu naših krajeva pristigao je osjetno hladniji zrak, no glavnina hladnoće će se u sljedećim danima malo povući natrag prema sjeveroistoku, tako da možemo reći da je veljača pokazala malo zube, a nastavak će biti sasvim prosječan.

Ipak, današnje smirivanje je samo prolazne naravi jer prema sredini nadolazećeg tjedna prema nama će se približiti ciklona iz Sredozemlja koja će imati utjecaja od srijede pa do početka vikenda. Za razliku od jučerašnjeg dana ovaj put nešto snijega ostaje rezervirano samo za područje Gorskog kotara te zaleđe obale iznad 500 ili čak i 600 metara, dok se na području Primorja i Istre očekuje kiša. Detalji slijede početkom tjedna.

Naslovna: Delnice | Siniša Abramović/Vlakovi u Rijeci

Sličan sadržaj