Vladavina anticiklone ni u ovom tjednu ne znači i posve sunčano vrijeme

Clipboard01

Sinoptička situacija i dalje je bez promjene nad Europom i ne postoje nikakvi znaci da bi se uskoro moglo išta promijeniti.

Kod nas to znači vladavinu anticiklone, odnosno nastavak njenog djelovanja, čime se nastavlja izostanak značajnijih oborina, a već je sredina prosinca. Uz to nema niti zime, a po svemu sudeći neće je ni biti još najmanje 10 dana.

Zbog utjecaja El Nina toplina vodi glavnu riječ, kako u Europi tako i u Sjevernoj Americi, a samo u istočnom Sibiru prisutno je zahladnjenje.

Europa i dalje ima značajan utjecaj zonalnog strujanja. Ciklone se drže Atlantika, a istovremeno povlače topliji zrak iz suptropske zone, zbog čega su temperature iznad prosjeka za doba godine.

Trebalo bi kopati dublje da bi se našla takva anticiklonalna kalendarska jesen kao što je ova. Nakon prvih 15 dana studenog, opet se događa sličnih 15 dana prosinca, s time da će se isti utjecaj i nastaaviti i dalje.

Međutim, anticiklonalno vrijeme ne znači konkretno vrijeme i bez naoblake pa i magle, što se potvrdilo i tijekom nedjelje, a lijepo se vidi na NASA-inoj satelitskoj snimci Hrvatske, zbog čega su ponovno bile i prisutne temperaturne razlike.

Prave zime nema na kartama, ali unutrašnjost Hrvatske ima umjetnu zimu izazvanu cjelodnevnom maglom.
Hvar i Dubrovnik sa sunčanih 17°C, bili su prava suprotnost magli u Bjelovaru i najvišoj dnevnoj temperaturi od tek 1°C.

Kvarner je tijekom nedjelje imao cjelodnevnu naoblaku pa i pojavu sumaglice ili magle zbog čega temperature nisu odviše rasle. U Rijeci, Rabu i Omišlju do 12°C, a u Malom Lošinju 13°C.
U Gorskom kotaru mjestimice je bilo i više sunca, ali temperatura nije rasla više od 9°C, koliko je izmjereno u Pargu.
Možda nema neke hladnoće tijekom dana, ali njima prethode ipak prohladna jutra, a čak i na Kvarneru se mjestimice ovih dana temperatura spuštala u minus.

U Rijeci je najhladnije jutro izmjereno 11. prosinca kada je izmjereno 2.6°C, a u Pargu -3.6°C. 13. prosinca u Omišlju je izmjereno 2.1°C, a kroz cijelo vrijeme temperatura na toplijim južnim otocima ujutro nije padala ispod 5°C.

Promjene nema niti u ovom tjednu. Kvarner u prvom dijelu očekuje vrijeme s dosta oblaka te mogućnošću magle iz koje može biti i mjestimične slabe kiše ili rosulje. Samim time i dnevne temperature će biti oko 10°C ili malo iznad, dok bi ujutro živa u termometru mogla i ispod 5°C.
Od sredine tjedna prolazno će zapuhati bura i rastjerati statičnost atmosfere, ali ni s time neće doći do bitne prekretnice u meteorološkim tokovima, jer bi do kraja tjedna uz smirivanje vjetra atmosfera ponovno postala statična, čime bi se stvorili uvjeti za maglu ili nisku naoblaku. Temperature unatoč svemu iznad prosjeka za doba godine.

Više sunca trebao bi imati Gorski kotar, posebno najviše gorje koje će u ovom tjednu imati i pretežno sunčano vrijeme. U nizinama će biti prisutna promjenjiva naoblaka, a po kotlinama i magla, koja bi se uglavnom u drugom dijelu dana trebala razići. Temperature ujutro i ispod -5°C mjestimice, a danju ispod 10°C.

Po današnjim prognostičkim materijalima snijeg za Božić gledat ćemo i dalje samo u američkim filmovima koji se svake godine uporno repriziraju.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: NASA

Sličan sadržaj