Vraćamo se u temperaturno normalno ljeto uz lokalne nestabilnosti

Izvor naslovne ilustracije : Istramet

Suša koja pomalo uzima maha mogla bi početi uzrokovati probleme u poljoprivrednim djelatnostima. Visoke (rekordne) temperature su dodatno doprinosile isparavanju vode iz zemlje koja se zbog toga brže sušila pa će ipak blago osvježenje i lokalne oborine koje nam stižu umanjiti isparavanje i olakšati muku poljoprivrednicima. Nažalost, konkretne kiše i dalje nema na vidiku.

Sinoptička situacija

Sjeverno od Azora imamo prostranu anticiklonu koja će biti glavni činitelj vremena u ovome tjednu. Između Islanda i Skandinavije nalaze se ciklonalni sustavi koji će se pomicati prema sjeveroistoku i time spriječiti spuštanje dosta svježijeg zraka do nas. Međutim osvježenje ćemo ipak osjetiti i to samo uz pomoć te anticiklone sjeverno od Azora koja će se početi širiti prema sjeveru i istoku Europe što će dovesti do mogućnosti za spuštanje tog svježijeg zraka prema središnjoj Europe, a kasnije i nama.

Zbog putanje svježeg zraka iz sjeverne Europe prema središnjoj, do našeg će područja doći osvježenje iz smjera sjeveroistoka, odnosno preko istočnog ruba Alpa u srce Balkana što sa sobom neće donijeti potrebnu količinu vlage u zraku koja bi se mogla kondenzirati uslijed sniženja temperature i podariti cijeloj Hrvatskoj kišu.

Lokalne nestabilnosti koje mogu biti i izraženije svakako će biti tijekom utorka za vrijeme dolaska svježeg zraka, no kasnije zbog zadržavanja sjeveroistočnog visinskog strujanja neće biti toliko lokalne kiše, a još manje i obilne. U svakom slučaju slijedi nam stabilan period uz ponešto lokalnih nestabilnosti na početku osvježenja.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak promjenjiv uz umjerenu naoblaku. Tijekom noći može biti prolaznih neverina, a zatim sredinom dana te popodne i lokalnih pljuskova s grmljavinom dok manje šanse za takve nestabilnosti imaju otoci. Tijekom noći će na Kvarneru zapuhati umjerena do jaka bura, a zatim sredinom dana okretanje na slab zapadnjak i popodne ponovno buru koja će puhati jako, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. U gorju slab sjeveroistočnjak, u momentu prolaska fronte umjeren do jak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 24 – 29°C, u zaleđu Rijeke do 20°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 30 – 35°C , a u Gorskom kotaru 24 – 29°C.

Prikaz naoblake i oborina u utorak popodne kad postoji najveća šansa za lokalne pljuskove. Izvor : Meteoadriatic.

Srijeda pretežno vedra, ali povremeno uz umjerenu naoblaku. Oborina ne bi trebalo biti. Do jutra na Kvarneru jaka bura s olujnim udarima, a zatim slaba do navečer kada će ponovno pojačati, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 23 – 28°C, u zaleđu Rijeke do 18°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 29 – 34°C, a u Gorskom kotaru 23 – 28°C.

Brzina udara vjetra u noći sa utorka na srijedu. Vidljivu su olujni udari u Velebitskom kanalu. Izvor : Istramet.

Četvrtak od sredine dana uz umjerenu do potpunu naoblaku, a moguće su i slabe oborine na širem području te lokalne pljuskove. Do sredine dana umjerena do jaka bura, a zatim okretanje na sjeverac i naglo slabljenje pa bi do kraja dana puhao slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, u zaleđu Rijeke do 18°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. . Tijekom dana na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Petak i dio subote još promjenjivi, uglavnom bez kiše uz temperature slične onima u četvrtak, a onda od nedjelje opet postepeno malo više temperature i pretežno vedro vrijeme.

Sličan sadržaj