Vrijeme bez zime i u ovom tjednu

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem zonalnog strujanja zraka, odnosno u situaciji kada je Atlantik prepolovljen na južni, gdje obitava anticiklona, i sjeverni po kojem putuju ciklone.
Tu uspostavu sustava podržava hladna zračna masa koja se sa Sjevernog pola spušta prema Kanadi, a zatim u sjeverni Atlantski ocean gdje se zbog velike razlike u temperaturi stvaraju novi vrtlozi, odnosno ciklone.
Te ciklone koje se stvaraju na istočnoj obali Kanade zbog rotacije zemlje putuju dalje prema istoku odnosno Europi, a zbog svoje jačine onemogućavaju uzdizanje anticiklonalnog grebena na njihovo područje što kasnije za veći dio Europe rezultira manje zimskim vremenom.

Razlog tome je što te ciklone u zonalnom rasporedu sustava nemaju tendenciju spuštanja u južnije krajeve (u kojima se nalazi anticiklona) već putuju „vodoravno” odnosno zonalno do Europe pa samo sjeverni krajevi dobivaju nešto hladnije i nepovoljnije vrijeme.

Međutim, svaki sustav je podložan promjenama u jačini i smjeru kretanja pa su male korekcije uvijek prisutne, tako i kod zonalnog strujanja gdje se između dvije ciklone zna otvoriti malo prostora za podizanje grebena anticiklone prema sjeveru te time promjeni putanja ciklona koje se u većini slučajeva onda spuštaju prema središnjoj Europi.

Ovoga tjedna naše će se područje naći na granici hladne fronte koju će sa sjevera spustiti ciklona. Ta će se fronta zaustaviti sa sjeverne strane Alpa koje će u ovakvoj situaciji za nas raditi „branu”, a zbog nespuštanja fronte južnije, neće doći ni do stvaranja sekundarnog centra s južne strane Alpa što će na kraju rezultirati pojačanim sjeverozapadnim vjetrom te eventualno brzinskom frontom.

Takve bi situacije u ovom tjednu trebale biti dvije, no nijedna zasad nije vrijedna pretjeranog spomena. Očekuje se tek brzinski prolaz fronte dok ćemo prije nje biti na udaru južnih vjetrova uz nešto kiše i više oblaka. Fronte će zbog svojeg zadržavanja sa sjeverne strane Alpa izgubiti hladnoću koju su prethodno povukle pa bi s prolaskom snijeg bio izgledan tek u najvišem gorju.

DHMZ

Prognoza i izgledi vremena

U ponedjeljak se do kraja dana očekuje oblačno vrijeme, lokalno na riječkom području uz malo slabe kiše. Od sredine dana na Kvarneru će jugo zamijeniti slab jugozapadnjak, a u Gorskom kotaru će jugozapadnjak oslabiti s jakog na slab. Dnevna temperatura na Kvarneru od 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru od 4 – 9°C .

U utorak na Kvarneru umjereno oblačno, uglavnom uz visinsku naoblaku, a u Gorskom kotaru potpuno oblačno, uz mogućnost za lokalno kratkotrajnu slabu kišu. Vjetar će još od jutra okrenuti na slab zapadnjak i sjeverozapadnjak na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 3 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

U srijedu će još tijekom noći biti umjerene naoblake, a zatim do kraja dana na cijelom području pretežno vedro. Vjetar slab promjenjivog smjera ili ga neće biti. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Tijekom četvrtka popodne i u petak izgledna je povećana naoblaka uz mogućnost za malo mjestimične kiše. Za vikend promjenjivo uz više sunca, temperature slične.

Sličan sadržaj