Vruća nedjelja: U Rijeci izmjeren 31°C / Krajem tjedna promjena vremena

web_fronte_sutra12

Ulaskom u klimatološku jesen 1. rujna, ništa se nije znatnije promijenilo. Nastavilo se iznadproječno toplo vrijeme, a proteklih dana i nije bilo posve stabilno zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka po visini.

Nedjelja je bila najtoplija u Rijeci. Na službenoj Kozali izmjereno je točno 31.2°C, najviša temperatura za nedjelju u Hrvatskoj. Iako zaokruženo, i u Senju je izmjeren 31°C, no ako pogledamo detaljnije, Senj je imao izmjereno 30.6°C, više od pola stupnja nižu temperaturu od Rijeke. Osim Senja i u Slavonskom Brodu, izmjerena je identična najviša dnevna temperatura, a decimalu ispod nalazio se Osijek.

Na ostalim službenim postajama u PGŽ, izmjerene su niže temperature zraka od Rijeke. 29°C izmjereno je u Malom Lošinju, a samo 27°C u Rabu, dok je uvjerljivo i razumljivo, najhladniji bio Gorski kotar, a podatak iz Parga kaže 24°C.
More više nije u “naponu” ljetne snage, jer je temperatura osjetnije pala. Mjeri se 21 ili 22°C, a u Rijeci i niže.

Bez neke veće promjene što se iznadprosječne topline tiče, nastavit će se i veći dio ovog tjedna, jer ćemo biti pod utjecajem prostrane anticiklone, iako uz naznaku da će atmosfera biti nestabilnija pa gorje i zaleđe obale mogu računati na lokalno jače razvoje oblaka i pljuskove, dok će na obalnom području županije zadržati se pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, uz vrlo malu mogućnost za rijetki pljusak. Iznadprosječno toplo bit će posvuda.

Konkretnija promjena vremena nastupit će od petka i potrajati do kraja tjedna, upućuju najnoviji prognostički modeli. Tada će se sa sjeverozapada Europe spustiti fronta pripadajuće ciklone s Atlantika te donijeti vlažan i nestabilan te najvažnije, osjetno hladniji zrak.

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj