Vruća subota: Kvarner najtopliji u Hrvatskoj / Stiže promjena uz dosta kiše i s padom temperature zraka

press_78

Subota nam je pokazala kako izgleda pravi srpanjski ljetni dan. Uz jako puno sunčanog vremena, temperatura se na Kvarneru jednoglasno penjala do 33°C, a u Gorskom kotaru i do 30°C. Međutim, povećana vlažnost zraka nije održala potpunu stabilnost atmosfere te je podno Učke zabilježena i koja kap kiše, ali se tamni oblak brzo raspao i prostor ostavio suncu.
Vrućina je jako zagrijala i more te su bilježene temperature oko 24°C, samo su na riječkom području, a posebno podno Učke temperature ipak nešto niže.

Ovoj vrućoj epizodi već se vidi kraj. Pisali smo već, u novom tjednu vrijeme će se osjetnije destabilizirati. Na prognostičkim kartama vidljivo je izrazito polje sniženog tlaka zraka koje proteže od Velike Britanije sve do zapadnog Sredozemlja.
Zbog spuštanja fronte preko Alpa u Sredozemlju se tijekom ponedjeljka očekuje formiranje ciklone koja će utjecati na vrijeme veći dio tjedna u Hrvatskoj, jer će se zadržavati vlažan, nestabilan i osjetno hladniji zrak. Moguće su i izraženije grmljavinske nestabilnosti.
Past će temperatura zraka, ali i mora, a najviše kiše očekuje se na području sjevernog Jadrana te u gorju.

Prvi oblaci u PGŽ već će stići u drugom dijelu nedjelje, a navečer lokalno može pasti i koja kap kiše. Konkretnije oborine započet će u jutarnjim satima ponedjeljka te tako označiti početak još jednog nestabilnog razdoblja sa svježinom kojeg ovog srpnja uopće nije nedostajalo.

Naslovna: Sinoptička situacija za utorak po modelu ARW, maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj