Za vikend kiša, u gorju i snijeg | Hladnoća i bura od ponedjeljka

Period hladnijeg i stabilnijeg vremena polako se bliži kraju. Temperature su s spuštale i do -15°C, posebno u područjima sa snijegom. Po visini pritječe sve topliji zrak što se može vidjeti i po temperaturama u gorju. Primjerice, Rijeku i Parg su dijelila tek 4°C razlike, iako je razlika u nadmorskoj visini veća od 500 metara.

Sa zatopljenjem prestaje i stabilno vrijeme, jer je već pristigla naoblaka povezana s djelovanjem poremećaja koji pristiže sa sjeverozapada Europe. Riječ je o plitkoj cikloni s pripadajućom hladnom frontom koja će u subotu sredinom dana stići do Alpa, a čija će fronta stvoriti ciklonalno polje u Sredozemlju.

U takvim okolnostima, subota će biti promjenjivo oblačna uz porast naoblake u drugom dijelu dana, a do večeri već može biti i oborina, na Kvarneru kiše, na predjelima iznad 500 metara i susnježice, dok će u gorju biti susnježice i snijega.

Za nedjelju se vidi pad temperature u poslijepodnevnim satima pa će u gorju padati snijeg, a snježna granica se na riječkom području može spustiti na oko 500 metara. Zapuhat će umjerena do jaka bura, na istočnom priobalju i istočnom riječkom zaleđu i olujna s orkanskim udarima.

Vrijeme od ponedjeljka do srijede obilježit će bura i hladnoća u prvom planu, dok se u gorju očekuje snijeg uz formiranje snježnog pokrivača, u srijedu i debljeg. Snijega može biti i iznad 400 metara na Kvarneru tijekom ponedjeljka, ali treba imati na umu položaj ciklone koji će biti nepovoljan za neke zamjetnije oborine. Nalazit će se gotovo u Jonskom moru, što je pozicija daleko od idealne za neke ozbiljnije oborine na Kvarneru.
Razlika u tlaku stvarat će buru jaku do olujnu s orkanskim udarima koja će sušiti oborine, a snijeg može donositi do obale i otoka iz gorja.

Nakon srijede vidi se nestabilno vrijeme, no još je prerano za bilo kakve detaljnije najave, jer pomak ciklone samo 2300 km sjevernije, značio bi i porast izgleda za oborine.
Trenutno je na kartama najizvjesnija hladnoća, dok oborine ovise o položaju ciklone, koji je prema trenutnim prognostičkim modelima nepovoljan, ali razdoblje je dalje od tri dana, samim time podložno promjenama.

Vezane vijesti
-> Zimsko vrijeme i niske temperature

Naslovna: Sinoptička situacija za subotu u 13h | DHMZ

Sličan sadržaj