Za vikend vrlo obilna kiša u Rijeci / Idući tjedan zahladnjenje, snijeg u Gorskom kotaru

web_3h_ob_uk_60

Studeni je počeo vrlo dinamično. Već krajem listopada u našim analizama najavljivali smo mogućnost da će prva dekada studenog imati razna obilježja vremena.

Tako je samo na sam blagdan Svih svetih vrijeme bilo u znaku anticiklone, da bi već u srijedu stigla kiša koja je lokalno bila i obilnija (Crni Lug 67 mm), a u četvrtak pri samom kraju oborina s prodiranjem hladnog zraka u najvišim predjelima palo je i malo snijega.
Četvrtak je u drugom dijelu ponudio i više sunca, ali i dosta bure te je zbog toga bilo prilično hladno. Navečer je do izražaja došla i vedrina.
Zbog toga su se i temperature tijekom noći jako spustile, možda čak i na sezonske najniže vrijednosti. U Lici i Gorskom kotaru i do -5°C, a hladno je bilo čak i uz obalu na riječkom području (niže od 5°C, dok je u zaleđu (Čavle) temperatura išla čak i u minus.
Tijekom dana uz sunčano vrijeme znatnije je zatoplilo.

Dinamično vrijeme u studenom se nastavlja pa je i trenutna stabilizacija prolazne naravi. Sa zapada već pristiže naoblaka, u sklopu izražene promjene vremena koja slijedi u dane vikenda.
Ta je promjena povezana s djelovanjem ciklone iz Sredozemlja. koja će do punog izražaja doći u subotu i nedjelju.

Prema dostupnim prognostičkim materijalima, kiša će biti najobilnija na riječkom području, na istočnom priobalju te u Gorskom kotaru. Samo u Rijeci može pasti preko 200 mm kiše.
Sve će biti dodatno popraćeno vjetrom. U subotu će na Kvarneru puhati umjereno do jako jugo i južni vjetar s olujnim udarima, dok će u gorju puhati jak do olujan jugozapadnjak. U nedjelju će na Kvarneru jugo okrenuti na jak do olujan jugozapadnjak, a u gorju će i dalje biti vjetrovito uz jugozapadnjak.
Temperature osjetno iznad prosjeka za doba godine.

Kišovito će biti i u ponedjeljak, iako manje nego za vikend. I vjetra će biti manje, a i bit će nešto svježije.

U utorak promjena sinoptičke situacije. Sa sjevera će stići veća količina hladnog zraka koji će u utorak s oborinama rezultirati i prvim snijegom u Gorskom kotaru. Na Kvarneru će zapuhati bura.
Ukoliko ostane sve kao sada na prognostičkim kartama, bit će to početak stabilizacije vremena s nešto nižim temperaturama zraka.

U našim idućim analizama dotaknut ćemo se i vremena u drugoj polovici studenog.

Naslovna: Samo jedan od mnogobrojnih kišnih termina koje sugerira za riječko područje model Aladin HR; meteo.hr

Sličan sadržaj