ZAHLAĐENJE STIŽE U PGŽ: NAGLASAK NA HLADNIM NOĆIMA / MOGUĆNOST KIŠE U SUBOTU


Zahlađenje sa sjevera Europe, zahvatilo je istok Europe, a već sutra ćemo ga i mi sve više osjećati. Već sada se na Kvarneru mjere temperature blizu 10°C, zaleđe i ispod 10, a u Gorskom kotaru već su na 5 ili čak i malo ispod te vrijednosti.

Dotok hladnog zraka do jutra će se sve više osjećati pa bi u četvrtak ujutro ponegdje uz obalu temperatura se mogla sniziti i ispod 10°C, a u gorju i prema nuli. U gorju te možda čak ponegdje i u hladnijim predjelima riječkog zaleđa moguć je i mraz.
Danju će biti pretežno sunčano uz porast naoblake u večernjim satima. Dnevne temperature u četvrtak na Kvarneru kretat će se između 13 i 18°C, a u gorju između 3 i 7°C.
Uslijedit će hladna večer i noć i novi dotok hladnoće koji će posebno u noći na petak biti izražen.
Tada će se temperatura do jutarnjih sati sniziti i do -5°C u gorju, a dok na obali može biti lokacija s temperaturom oko 5°C. Otoci će ostati najtopliji s oko 10°C.

Petak ujutro ujedno će biti i vrhunac ovog prolaznog hladnog vala (slika: Temperatura na 2m, model GFS, maps.meteoadriatic.net). Tijekom dana će temperatura rasti, a navečer se opet sniziti, ali ne kao tijekom četvrtka i noći na petak što znači da će se hladnoća lagano povući s našeg područja.

Tijekom subote bit će toplije, ali i oblačnije uz mogućnost kiše zbog djelovanja nove Sredozemne ciklone koja bi se već do nedjelje ujutro trebala odmaknuti dovoljno daleko od naših krajeva. U nedjelju jačanje bure.

Sličan sadržaj