ZAHLADNJENJE | Od srijede bura i temperature primjerenije dobu godine

Višetjednoj iznadprosječnoj toplini netipičnoj za studeni, konačno se nazire kraj. Na prognostičkim kartama vidljiv je popriličan zaokret sinoptičke situacije.

Trentno na sinoptičkoj karti Europe dominiraju dva velika sustava, ciklona na Atlantiku, južnije od Islanda te snažna anticiklona na sjeveroistoku Europe.

Naši krajevi nalaze se negdje u sredini između dva spomenuta sustava, zbog čega na vrijeme djeluju oba istovremeno. Anticiklona s jedne strane podržava većinom suho i stabilno vrijeme, dok zbog utjecaja ciklone, do Sredozemlja povremeno stižu i fronte. To potiče izraženo jugozapadno strujanje zbog čega pristiže naoblaka, ima tek malo kiše, a temperature su iznadprosječne.

Vrijeme se neće bitnije mijenjati do srijede, kada će se promijeniti i postojeća sinoptička situacija koja je podržavala oblake, malo kiše i iznadprosječnu toplinu.
Prema predviđanjima prognostičkih modela, stvorit će se anticiklonalni blok koji će se protezati od Rusije do Španjolske, a po njegovoj će prednjoj (istočnoj) strani započeti se spuštati hladniji zrak. Blok će ciklone s Atlantika držati podalje od europsskog kopna.

Zbog toga će se strujanje promijeniti sa jugozapadnog i južnog na sjeveroistočno. Zapuhat će višednevna bura, koja će mjestimice biti i jaka, a temperature će u drugoj polovici tjedna biti u padu.

Postoje naznake da će se centar anticiklone premjestiti nad Skandinaviju krajem ovog i početkom idućeg tjedna te će se omogućiti spuštanje veće količine hladnog zraka južnije, što bi bez sumnje bile i prve zimske temperature, a uz premještanje fronte istočnije od naših krajeva, možda u gorju zaleprša i malo snijega.

Više detalja za ovo posljednje bit će moguće iznijeti tek nakon srijede, ostanu li prognostičke karte ovakve. Ono što je izvjesno je da će nadolazeće zahladnjenje spustiti temperaturu na vrijednosti tipične dobu godine.

Sličan sadržaj