Zanimljiva ciklona u Hrvatskoj: Obilna kiša, pijavice, atraktivni oblaci (FOTO)

Ciklona koja je u noći na četvrtak i tijekom četvrtka svojom glavninom djelovala na vrijeme u Hrvatskoj lokalno je donijela vrlo obilnu kišu i grmljavinske nestabilnosti. Na vrijeme je utjecala treći dan zaredom i donijela pregršt meteoroloških zanimljivosti.

Prvo je tijekom srijede na Kredarici pao snijeg, a slično se događalo i tijekom četvrtka. U noći sa srijede na četvrtak Zadar je pogođen pravim potopom, u kojem je od 22 do 3h palo 112 mm kiše.

Obilne kiše bilo je i unutrašnjosti, palo je i preko 50 mm. U Slavoniji je bilo i jačih grmljavinskih nestabilnosti, ali i ludih oblaka.

Osim u Zadru, obilnije kiše bilo je lokalno i u srednjoj i južnoj Dalmaciji, a u dolini Neretve bilo je i tuče. Dubrovnik je po dobrom starom običaju počašćen serijom pijavica. Zabilježeno ih je čak 10.

Kod nas u PGŽ, najviše kiše palo je na južnim otocima (oko 30 mm), Gorskom kotaru (oko 30 mm) te samo lokalno na riječkom području (i do 40 mm).
Zapuhala je bura pa je i osvježilo, temperatura na Kvarneru tek je malo prelazila 20°C. Rijeka je mjerila 20°C, Mali Lošinj 21°C, a Rab 22°C.
U Gorskom kotaru najviša dnevna temperatura bila je tek nešto više iznad 10°C.

Najtoplije u Hrvatskoj tijekom četvrtka bili su Ploče, Makarska i Hvar sa 26°C, a najhladniji Zavižan sa 9°C. Koliko je ozbiljno zahladilo svjedoči i činjenica da su brojna mjesta u Hrvatskoj tijekom četvrtka imale temperaturu koja se inače bilježi u jesen, a ne ljeti.

Do početka druge polovice srpnja očekuje nas nastavak nestabilnog vremena, a prema trenutnim prognostičkim materijalima druga polovica srpnja mogla bi pokazati kako nas ljeto ipak nije zaboravilo.

Naslovna: Hrvoje Saršon

Rabac, David Faraguna

Vratnik, Bojan Karabaić

Ika, Giovanna Pescatrice

Otok Lošinj, Sandro Puncet

Osijek, Bruno Rastija

Sličan sadržaj