Zanimljivosti iz atlantske i pacifičke sezone tropskih sustava

nhc-2015-tracks

Godina se bliži kraju, a s njome i kraj tropskih aktivnosti na Atlantiku i Pacifiku. Službena sezona na Alantiku je završila 30. studenog, a uvelike ju je onemogućavao snažan El Nino, koji je pak pogodovao rekordnom broju tropskih sustava na Pacifiku.

Sezona 2015. na Atlantiku ući će u knjige po rekordnom prosječnom smicanju vjetra, jednom od glavnih faktora sprečavanja razvoja tropskih sustava, a od lipnja do listopada ta je vrijednost bila viša i od rekordne 1979. godine.
Ipak smicanje vjetra nije bilo prisutno u svim zonama tropskog dijela Atlantika, zbog čega su i nastali neki tropski sustavi. Upravo ta činjenica zaslužna je za podatak da ova sezona nije previše odstupala od prosjeka. 11 imenovanih tropskih sustava, 4 uragana i dva uragana 3. ili više kategorije. Prosječna sezona upravo je tu negdje, 12 imenovanih sustava, 6 uragana i 3 velika uragana treće ili više kategorije.

Sezonu je obilježio uragan Joaquin, najjači atlanstki uragan od 2007. godine. Malo mu je nedostajalo za 5. kategoriju 3. listopada. Počinio je štetu od 100 milijuna dolara na Bahamima, gdje je djelovao na vrijeme nekoliko dana. Smrtno je stradalo 35 osoba, od čega 33 u brodolomu El Fara. Držao se podalje SAD-a, ali je tropska vlaga bila izuzetna pa je na području Sjeverne i Južne Karoline pala ogromna količina kiše, koja se dogodi jednom u 1000 godina. Poginulo je 19 osoba, a šteta je bila 2 milijarde dolara.
Još je smrtonosnija i skuplja bila tropska oluja Erika, nikad uragan, ali je trag ostavila posebno u Dominikanskoj Republici gdje je poginulo 36 ljudi, a materijalna šteta nikad zabilježenih 275 milijuna dolara.
Uragan Fred je pak na potpuno drugoj strani oceana doveo do povijesnog podatka. Zelenortsko otočje od 1892. godine nije bilo pogođeno jačim uraganom. Izbjegnut je direktan udar pa je sve više mannje prošlo dobro. Problem je nastao na afričkoj obali do koje su stizali valovi i potopili sela u Senegalu. Između Zelenortskih otoka i Afrike, smrtno je stradalo 9 osoba.
Uz ovu sezonu vežemo i podatak da nije bilo jačeg uragana s direktnim udarom na SAD (od 2005. godine i Wilme), a Florida također ima sličnu statistiku. Ovakva vrsta “suše” nije se dogodila još od 1851. godine. Ipak, do SAD-a su došla 2 tropska sustava, tropske oluje Ana i Bill, u svibnju i lipnju.


Pacifik – Nikad aktivniji

Sezona na Pacifiku također je završila 30. studenog, a obilježena jakim El Ninom. Ovogodišnji je El Nino po pitanju tropske aktivnosti u središnjem i istočnom Pacifiku rekorder.
Na istočnom Pacifiku nikad manje smicanja vjetra. Iz tog razloga 18 imenovanih tropskih sustava, 13 ih je postalo uraganima, od čega 9 velikih uragana. Iz svega je izašla druga aktivna sezona ikada zabilježena, a ovih 9 velikih uragana nikada nije zabilježeno od kako se vode mjerenja.
Uragan Patricia (20-24.10.) 5. kategorije postala je najjači sustav ikada zabilježen na zapadnoj hemisferi. Vjetar je dosezao brzinu od 325 km/h, a tlak se spustio do 879 hPa, što je također rekord.
Uragan Sandra koji se formirao 23. studenog i potrajao 5 dana, postao je najkasniji formirani uragan 4. kategorije.

Na središnjem Pacifiku također aktivna sezona, nikad aktivnija. S 14 zabilježenih imenovanih oluja, 8 je bilo uragana, a od toga ih je 5 pereraslo u uragane 3. ili više kategorije. Pamtit će se i po podatku da su se istovremeno čak 3 velika uragana (Kilo, Jimena i Ignacio) kretala istočno od datumske granice.

Zapadni Pacifik imao je 36 tropskih sustava, od čega je bilo 27 tropskih oluja. Od 27 tropskih oluja njih 17 je prešlo u tajfune, dok je od tih 17 tajfuna njih 8 imalo status supertajfuna. Najjači je bio tajfun Soudelor sa stalnom brzinom vjetra od 215 km/h. Po kriteriju vjetra bilo je i jačih, no u obzir se uzima podata o vrijednosti tlaka, a tu je Soudelor bio najjači.

Trenutno tropi nemaju nikakvu aktivnost. Bio je i red da se malo predahne, obzirom na svu nabrojanu aktivnost, s time da u ovom pregledu nismo spomenuli Indijski ocean i njegove sustave.

Naslovna: Sezona 2015. na Atlantiku, Izvor: NHC
Ostale slike: Wikipedia

Sličan sadržaj