Zašto proljeće više ne započinje 21. ožujka?


Ilustracija | wikipedia

Ovih dana svjedoci smo netočne informacije koja se može poslušati, a i pogledati u dosta relevantnih hrvatskih medija, a ta je da je u srijedu 21. ožujka stiglo proljeće. E pa nije, astronomsko ili kalendarsko proljeće započelo je na dan proljetne ravnodnevnice, a ona se dogodila 20. ožujka u 17:15.

To je dan kada su noć i dan trajali jednako dugo, 12 sati, a nakon njega noć postaje sve kraća, dan sve duži.

No, što je s onim što smo svi učili u školi da proljeće počinje 21. ožujka? Možemo reći da je to stvar prošlosti bar do 2102. godine, kada će se vratiti stara praksa, a do tada će 2048. godine proljeće stići i 19. ožujka.

Kako piše portal Zvjezdarnica, krivac je kalendar koji koristimo, a koji kaže kako je je svaka četvrta godina prijestupna (onaj jedan dan “viška” u veljači). No isto tako Gregorijanski kalendar kaže da svaka posljednja godina stoljeća nije prijestupna osim ako nije djeljiva s brojkom 400. To znači da 1800. i 1900. nisu bile prijestupne ali 2000. jest.

Takvo pravilo je uvedeno radi dugoročnog usklađivanja kalendara s nebeskom mehanikom. Zbog toga smo dodali jedan “neplanirani dan viška” što je posljedično uzrokovalo da se proljeće s 21. ožujka “preselilo” na datum 20. ožujka.

Proljeće će tek od 2102. godine dolaziti 21. ožujka.

Sličan sadržaj