ŽESTOK START NOVE PROMJENE VREMENA: POSTAJA ČAVLE VEĆ NA 50 MM KIŠE! (UŽIVO)

Ciklona se još nije niti formirala nad kopnom Italije, a jugozapadna struja već je napravila svoje i donijela lokalno obilniju kišu riječkom području. Tako je na postaji Čavle već palo 47 mm kiše, a na radaru se jako lijepo vidi da je u jednom periodu upravo to područje imalo i najizrazitije oborine.
Dok ovo pišemo prvi oborinski val je za nama, a nova kiša tek slijedi. Ispod nastavljamo s kronološkim praćenjem ove promjene vremena, dok ovaj trenutni tekst više nećemo mijenjati.

12:00
Radar nam kaže da će kiša uskoro i prestati, a na satelitskoj snimci vidi se da bi i nakon prestanka kiše, neko vrijeme moglo biti oblačno iako vedrina polako, ali sigurno “guta” sjeverni Jadran.

11:52
Južni dio Švicarske, foto: Erna Omerović-Hasić

10:25
Malo nam se promijenilo strujanje pa tako oborine dolaze sada u zapadnoj struji. Izvjesno je da će ova oborinska masa iz Istre i prijeći Učku, jer se još uvijek zapadnije od nas mota ciklona. Glavna oborinska masa ide dalje prema unutrašnjosti. Evo i radara!

Nekoliko jutarnjih fotografija
Rijeka, Irena Trkulja

Rijeka, Valentina Šikić

Rijeka, Josipa Cvelić

Rijeka (Kozala), Licia Čačić

10:00
Drugi je dan djelovanja ove nazovimo Sredozemne ciklone, koja se jučer formirala tijekom dana iznad Italije i zbog koje je za nama prilično burna noć, s čestim pljuskovima i dosta grmljavine, a oborine su bile prilično lokalne.
Tako je na automatskoj postaji Volosko od 1 h do 8h palo čak 80 mm kiše, što uključujući i jučerašnje podatke daje podatak od 101 mm od ove ciklone. Dakako, svugdje nije pala ta količina kiše, a uskoro ćemo o tome pisati i na Portalu.
Trenutno je pretežno oblačno uz ukazivanje vedrine na Kvarneru, a glavnina oborinske pruge premješta se istočnim priobaljem prema Lici. Dio je to veće oborinske fronte koja se proteže od našeg područja na sjever skroz preko Slovenije do Austrije.
Temperature se kreću od 9 do 13°C u gorju, na Kvarneru od 12 do 20°C.
Iz HAK-a kažu da se vozi po mokrim i skliskim kolnicima. Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Oštrovice i Delnica, dok magla povremeno smanjuje vidljivost na dionici Kikovica-tunel Tuhobić.
U poslijepodnevnim satima djelomično će se razvedriti na dijelu Kvarnera, riječko područje te zapadni dio Kvarnera prema Lošinju ne bi trebao nakon 14h danas više imati oborine, dok će istočno od Rijeke pa prema jugu kiša biti moguća i u poslijepodnevnim satima, no neće se raditi o nekoj jačoj kiši.
Ipak s današnjim danom nećemo se riješiti kiše, jer nas sutra u poslijepodnevnim satima očekuje novo prolazno naoblačenje s kišom, koje bi se do navečer trebali riješiti i to konačno, čime bi zaključili ovu promjenu vremena.

00:57
Munje na moru između Krka i Novog. Foto:Goran/RIMETEO

PETAK 00:45
Oborine se sve više intenziviraju, ali i dalje zaobilaze Rijeku. Čuje se povremena grmljavina. Najviše kiše u proteklih 45 minuta palo je u Puntu na otoku Krku.

Četvrtak oko Rapca, foto: David Faraguna

PETAK 00:15
Oborine su sve intenzivnije.Osobito na otocima ima izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Pogled na munje.

23:25
Oborine se protežu u smjeru jug-jugoistok te zapad-sjeverozapad a Rijeka se nalazi u oborinskoj rupi. Temperature su nešto u porastu zbog izražene južine i u gorju se kreću uglavnom oko 12,13 Celzijevih stupnjeva, uz obalu između 15 i čak 21 koliko mjeri Klana koja je inače najhladnija u ovo doba što se tiče morskog zaleđa, što dovoljno govori o izraženosti južnog strujanja. Bitno je napomenti vjetar, koji je posvuda umjeren, nerijetko i jak, južnog i jugoistočnog smjera. Spomenimo da situaciju u Gorskom kotaru dodatno otežava i magla.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru i na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

23:00
Kao što vidimo na radaru umjerene kiše imamo na većem dijelu, kako noć odmiče tako će i oborine postpuno jačati.

RANIJE TIJEKOM DANA
Rijeka, foto: Irena Trkulja

17:30
Novi oborinski val zahvatio Rijeku, sjeverni dio otoka Krka, riječko zaleđe i dio Gorskog kotara. Jugo je dodatno ojačalo. Sjevernije od Genovskog zaljeva formirala se ciklona.

17:10
S juga stiže nova oborinska tura, zahvaćeni su otoci i Gorski kotar, dok na riječkom području za sada samo lokalno ima kiše. Ojačalo je jugo. TOP 5 lokacija po oborinama: Čavle 52 mm, Klana 25 mm, Pehlin 22 mm, Preluk i Cernik 20 mm, Trsat 16 mm…

16:30
Niski oblaci u Kosima, Viškovo. Foto: Alen/RIMETEO

16:22

16:20
Probijanje sunčevih zraka ispred otoka Krka. Ipak nije dugo potrajalo. Foto:Goran/RIMETEO

15:40
Kiša se povukla s otoka, sada pada sjeverozapadno od Rijeke i u Gorskom kotaru. Porasla je stoga i količina kiše na zapadu i sjeveru oko Rijeke. Čavle 51 mm, Pehlin 20 mm, Cernik 19 mm, Preluk i Klana 18 mm itd…

14:00
Kiša pada na istočnom dijelu Kvarnera te u Gorskom kotaru. Temperature su ugodne a kreću se u gorju koje mjeri oko 17 C, u primorju od 15 do 18 C, te na otocima od 15 do 20 C.

Oborine izmjerene danas:

Velika Lešnica- 2mm
Kukuljanovo, Mali Treskavac- 5mm
Vežica- 8mm
Klana, Baška-9mm
Poljane, Volosko, Punat- 10mm
Kampus- 14mm
Preluk, Pehlin- 17mm
Cernik- 18mm
Čavle- 49mm

13:00
Dionica Sv.Kuzam-Križišće kod odvajanja za Hreljin, foto: Goran / RIMETEO

12:55

12:40
Nove oborine se stvaraju u Riječkom zaljevu. U Rijeci ponovno počela kiša.

12:33
S FACEBOOK-a:
“Lije ko blesavo kod mene,oblak se obnavlja na istom mjestu cijelo vrijeme…Sada sam došao sa škrljeva,magla i kiša,a prije skretanja za krčki most di rade ovu novu cestu opći potop,brisači nisu mogli brisat i vozio par kilometara skoro napamet… užas”

11:58
Količina kiše (Pljusak.com) od ponoći:
47 Čavle
17 Cernik
13 Rijeka (Kampus)
10 Punat (otok Krk), Rijeka (Pehlin)
7 Cres, Baška (otok Krk), Rijeka (Vežica)
6 Poljane
5 Volosko, Kukuljanovo, Preluk
4 Susak
3 Mali Treskavac (otok Krk)
2 Velika Lešnica (Gorski kotar)
1 Klana

11:34
Oborine su zahvatile Gorski kotar i južni dio otoka Krka, s istočnim priobaljem prema Novom Vinodolskom. U Rijeci prolazno smirivanje.
Foto: Mauro Licul

10:41
Rijeka (Kozala), foto: Licia Čačić

ČETAVRTAK 09:53
Oblaci dominiraju županijom, ali još uvijek na jugu ima čak i vedrine. Već sada ima pljuskova i to na većini područja, posebno na jugoistoku Kvarnera, u Riječkom zaljevu i Gorskom kotaru. Na predjelima oko Rijeke iznad 250 metara ima i niske naoblake pa je vidljivost smanjena. Na A6 Rijeka-Zagreb između Oštrovice i Bosiljeva 2 ima magle.
Temperature u gorju 9 do 13°C, na Kvarneru 14 do 19°C.

STANJE I NAJAVA SITUACIJE:
Dolina s frontom spušta se na Alpe, nakon čega će se u poslijepodnevnim satima formirati ciklona.
Ciklona će već do petka ujutro “prošetati” i do nas, a već do tada će pasti i veća količina kiše. Najviše kiše na riječkom području i dijelu Gorskog kotara!
Već do petka kasno prijepodne očekujemo prestanak oborina uz prolazno razvedravanje.
Od prošle ciklone oborine su pristizale u južnoj struji pa je jug Kvarnera dobio najviše oborina. Sada se radi ponovno o jugozapadnoj struji koja Rijeci donese obično najviše kiše. Od ove ciklone može pasti i više od 80 mm kiše.

Sličan sadržaj