Zima još nije gotova!

Clipboard01

Unatoč temperaturama od gotovo 15°C na Kvarneru i činjenici da klimatološko proljeće počinje za koji dan, zimu još ne treba otpisati.

Dovoljno je samo otići pola sata u smjeru Gorskog kotara pa vidjeti da je gore proljeće još jako daleko. Snijega ima u izobilju, a u petak u 7h Begovo Razdolje imalo je izmjereno 132 cm, Delnice 35 cm, a Parg 29 cm.
Uz veću količinu snijega, za zimski ugođaj danas su se u Gorskom kotaru pobrinuli i oblaci. Veći dio Gorskog kotara prekriven je njima, a dolazi i do pojave magle i sumaglice.
Iz HAK-a kažu da jak vjetar puše od Kikovice do Tuhobića pa i zbog toga treba biti na oprezu.

Na Kvarneru i na zapadnom dijelu Gorskog kotara druga priča. Obala i otoci danas mjere i do 15°C, a u sunčanom dijelu gorja temperatura je oko nule. Treba imati na umu da su upravo na zapadu Gorskog kotara smješteni i najviši planinski vrhovi, tako da i iz toga razloga nema oblaka i magle, koja je tipična za niže predjele.

Raspodjela naoblake prikazana je na NASA-inoj satelitskoj snimci na vrhu.

Senj, foto: Marin Vlastelica

U Jonskom moru nalazi se ciklona koja se postupno popunjava i odmiče dalje na istok, ali ni s njenim odmicanjem nema stabilizacije vremena. Više u nastavku.

Subota i nedjelja bit će u Gorskom kotaru promjenjivo oblačni, uz mogućnost vrlo slabih oborina, a mogu padati i kiša i susnježica te snijeg, ovisno o nadmorskoj visini.
Na Kvarneru navedena dva dana vjetrovita i prohladna, uz promjenjivu naoblaku, a oborina neće biti.

U novi tjedan ulazimo s promjenom koja će stići u obliku fronte sa sjevera uz stvaranje sekundarne ciklone u Sredozemlju. Tijekom ponedjeljka na većem dijelu PGŽ padat će kiša, koja mjestimice može biti i obilnija, a kiše će biti i u većem dijelu Gorskog kotara, gdje će samo na vrhovima iznad 1100 metara biti susnježice, a više od toga i snijega.
Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar u gorju, a jugo na Kvarneru, koje na jugu može biti i olujnih udara.
Sinoptička situacija za ponedjeljak vidi se i na sljedećoj slici.

Već tijekom utorka vrijeme će se samo prolazno stabilizirati uz djelomice sunčano i hladnije vrijeme, jer će zapuhati bura i sjeveroistočnjak.

No, već u srijedu naoblačenje, kao najava novog prodora sa sjeverozapada Europe u četvrtak uz ciklonu u Jadranu, koji će osim oborina donijeti i pad temperature zraka. S padom temperature tijekom četvrtka i prvog dijela petka u Gorskom kotaru može pasti i preko 50 cm snijega.
Na Kvarneru uglavnom kiša uz jaku do olujnu buru s orkanskim udarima. U prvom dijelu petka, s padom temperature snježna granica će se spustiti pa snijeg potkraj oborina može padati i na riječkom području na oko 250 metara visine, uz mogućnost za tanji pokrivač.

Po prolasku tog prodora suho, hladno i vjetrovito vrijeme trebalo bi se nastaviti na Kvarneru i do kraja tjedna. Slično i u Gorskom kotaru s time da treba ostaviti prostora za mogućnost slabog snijega.

Sličan sadržaj