Zima se nastavlja, na Kvarneru bura, a u gorju novi snijeg

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne postavke sustava opisane u prvom odlomku sinoptičke situacije

Nakon vrlo dinamičnog, zimskog i meteorološki uzbudljivog tjedna koji je Kvarneru donio dugo očekivanu orkansku buru, a gorju obilan snijeg, slijedi nam dosta mirniji i stabilniji tjedan uz novo zahladnjenje koje će održati temperature prosječne za doba godine.

Sinoptička situacija

Trenutno se duž čitave središnje Europe prostire anticiklona koja se mostom visokog tlaka spaja s anticiklonom na krajnjem istoku Europe. Pod djelovanje te anticiklone smjestilo se i naše područje, no zbog ciklonalnog centra koji je obilježio protekli tjedan, a koji se trenutno nalazi na području oko Tunisa, i dalje nam pristižu oblaci po visini.

Odmicanjem anticiklone iz središnje Europe prema Atlantskom oceanu ponovno će doći do stvaranja „bloka” ciklonama koje se od Kanade probijaju uz Grenland prema sjeveru Europe što će posljedično uzrokovati postepeno novo spuštanje hladnog zraka sa sjevera. Stoga će već od četvrtka prema središnjoj Europi nailaziti hladan zrak sa sjevera koji će dolaskom do obronka Alpa preliti se preko zapadnog i istočnog ruba, no neće biti potrebe za stvaranjem nove sekundarne ciklone kod Genove jer će taj prodor hladnog zraka iskoristiti ciklona kod Tunisa koju će dodatno „nahraniti” i time vratiti u funkciju.

Nova-stara ciklona time će započeti ponovno približavanje prema našem području, no kako ciklona voli imati s jedne strane hladan, a s druge strane topao zrak, a zbog probijanja hladnog zraka sa sjevera skroz do afričkog kontinenta, neće biti potrebe za uzdizanjem ciklone čak ni do Jadranskog mora, već će se zadržati na području južne Italije i time dodatno potaknuti preljev hladnog zraka preko našeg područja u Mediteransko more.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad i ispod slike. Vidljiva je ciklona na jugu Italije te anticiklona sjeverno od Azora koja je izdužila greben prema Skandinaviji. Pritom nastaje veća razlika u tlaku između ciklone i anticiklone pa će bura ojačati od petka. Izvor : Neverin

U isto vrijeme uz izduživanje grebena anticiklone sjeverno od Azora prema Skandinaviji, hladan zrak će svojom jezgrom stići točno iznad našeg područja pa se od četvrtka, a posebice petka očekuje jačanje bure i dodatno zahladnjenje koje će se održati do kraja tjedna uzimajući u obzir postepeno raspadanje ciklone kod južne Italije i pomicanje iste prema istoku (dalje od našeg područja).

Pri takvoj situaciji, jedino bi gorje u ovome tjednu moglo skupiti još malo oborina prvenstveno u obliku snijega, pa bi lokalna područja vjerojatno mogla premašivati i 1 metar visok snijeg dok će se Kvarner zadovoljiti s promjenjivim oblačnim vremenom uz duža sunčana razdoblja i nastavkom bure.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (utorak) do kraja dana zadržat će se oblačno, a u gorju uz snijeg koji je već počeo lepršati, dok na Kvarneru može biti mjestimične kiše. Ukupno bi do kraja dana moglo pasti novih 5 – 15 cm. Na Kvarneru uz umjerenu, na istoku i jaku buru s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Večernje temperature na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C.

Prikaz visine novo napadalog snijega. Vidljivo je novih 5 – 15 cm u Gorskom kotaru, te moguće padanje i po vrhovima Učke i Ćićarije. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda na Kvarneru do jutra još oblačna, a zatim slijedi kidanje naoblake pa će dan nastaviti uz dulja sunčana razdoblja. U Gorskom kotaru još do sredine dana uz prolazno slab snijeg, a zatim djelomično razvedravanje prema kraju dana. Ukupno bi moglo pasti novih 1-5 cm. Na Kvarneru i dalje uz umjerenu do jaku buru s olujnim udarima, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C.

Četvrtak na Kvarneru uglavnom vedar uz povremen nailazak umjerene naoblake, a u Gorskom kotaru umjereno do potpuno oblačno, no popodne i uz povremeno slabo pahuljanje. Do popodne na Kvarneru umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a zatim slijedi jačanje pa bi krajem dana mogla puhati jako s olujnim, a u Velebitskom kanalu i orkanskim udarima. U gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, lokalno do 8°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -7 do -2°C.

Prikaz brzine udara bure u četvrtak navečer kada se očekuje jačanje. Vidljivi su olujni, a lokalno i orkanski udari u Velebitskom kanalu. Izvor : Istramet

Do kraja tjedna na Kvarneru uglavnom vedro uz povremen nailazak umjerene visinske naoblake dok u gorju umjereno do potpuno oblačno uz povremen slab snijeg. Bura će na Kvarneru u petak doseći vrhunac s jakom do olujnom jačinom uz orkanske udare, a zatim postepeno slabljenje prema kraju tjedna. Temperaturno slično ili za par stupnjeva hladnije od četvrtka.

Sličan sadržaj