ZIMSKI POČETAK PROLJEĆA | Snijeg padao i u Rijeci, a za srijedu mogući i orkanski udari bure

Nastavlja se dotok nestabilnog, a uz zadržavanje hladnijeg zraka po visini nad sjevernim Jadranom, zbog čega je snijeg jutros padao ponovno do mora na mnogobrojnim lokacijama pa i u Rijeci, a u noći i na jugu Istre uz lagano bijeljenje hladnih površina.

Oborine su u Rijeci bile prolaznog karaktera, ali se zadržalo oblačno vrijeme, iako i prema službenim podacima DHMZ-a za 13 sati, u Rijeci je prijavljen slab snijeg na 4.2°C. Slab do umjeren snijeg prijavljen je i od motritelja DHMZ-a iz Gorskog kotara, dok ostale kvarnerske postaje prijavljuju samo naoblaku, bez oborina. Temperature u 13 sati bile su na Kvarneru od 4 na sjeveru do 9°C na jugu, dok su u gorju oko -4°C.

Predaha nema, jer već iz Sredozemlja stiže nova ciklona, čiji će se utjecaj na Kvarneru prvenstveno osjetiti kroz buru. DHMZ najavljuje udare od 90-130 km/h za srijedu! Najvjetrovitije će biti duž istočnog priobalja sa zaleđem i to na potezu od Bakra do Senja te na istočnim predjelima otoka Krka.

U samoj Rijeci puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, mjestimice čak i olujna s orkanskim udarima, a glavnina vjetra očekuje se u prvom dijelu srijede, dok će u srijedu poslijepodne vjetar ipak oslabjeti.
Vjetrovito će biti i u Gorskom kotaru, zbog čega iz DHMZ-a upozoravaju na mogućnost olujnih udara sjeveroistočnjaka. Jačanje vjetra očekuje se već u utorak navečer.

Razlog vjetru leži u činjenici što će se ciklona premještati iz srednjeg Sredozemlja prema jugu Italije (naslovna slika wetterzentrale.de) te stvarati razliku u tlaku (guste izobare na naslovnoj slici označene strelicom), tako da se neke zamjetnije oborine na Kvarneru ne očekuju.

Nešto oborina može stići i do Kvarnera u srijedu ujutro, a po predviđanjima modela WRF (IstraMet) snijeg je tada prolazno moguć na većem dijelu Kvarnera te u gorju, s time da najviše šanse dajemo upravo predjelima obale bližima gorju otkuda će snijeg stizati nošen vjetrom, ne bude li sam padao.

U Gorskom kotaru i Lici, predviđa DHMZ, može pasti 5 do 15 cm snijega.

U poslijepodnevnim satima srijede ciklona će se raspasti tako da će i vjetar brzo slabjeti, a vremenske prilike se popravljati. Od četvrtka je moguća stabilizacija.

Kalendarsko proljeće dolazi danas u 17:15, a po svemu sudeći, obilježja vremena na samom startu neće biti nimalo proljetna.

Nove oborine iz Sredozemlja, uz utjecaj nove ciklone |wetterradar.de

Položaj ciklone u 13 sati | Meteocentre.com

Mogućnost snijega na većem dijelu Kvarnera u srijedu ujutro, model WRF |IstraMet

Udari vjetra, model WRF | IstraMet

Snijeg u Jelovičanima u utorak ujutro | Graziella Bezjak

Dojave čitatelja o jutrošnjem snijegu

Jutrošnji snijeg na Pećinama u Rijeci

Sličan sadržaj