Zoran Vakula: Zima nije “fora”!?


Ljubitelji zimskih uvjeta, ne samo relativno niske temperature, nego i snijega, u ovome bi tjednu trebali biti zadovoljni. Barem malo. Neki i više!?

Ponedjeljak, utorak…

Nakon jučerašnje, ponegdje još i jutrošnje mjestimične kiše na Jadranu, te slaba snijega u unutrašnjosti, danas slijedi razvedravanje. Sutra pak, nakon osjetno hladnijeg jutra od današnjega, mjestimice i maglovitog – novo naoblačenje, osobito u drugom dijelu dana i oborine, i to uglavnom na Jadranu, gdje će padati kiša, te područjima uz njega, gdje će biti i kiše i snijega.

Srijeda – petak: ponegdje obilne oborine!?

Ostvare li se današnje prognoze, za što postoji prilično velika vjerojatnost, sredinom će tjedna na Jadranu biti kiše, često i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, a u većini unutrašnjosti snijega, koji će stvarati snježni pokrivač. U gorju do petka ujutro, možda i prije, i deblji od 50 cm, a i u mnogim nizinama, ponajprije zapadne Hrvatske, mogao bi stvarati poteškoće u prometu, osobito u četvrtak i petak. Pritom će na južnom dijelu Jadrana biti juga, gdjegod i jakog pa i olujnog, a na sjevernom dijelu podjednako jake, mjestimice i jače bure, koja će snježne pahulje donositi i na otoke.

Ponovno hladna jutra

Premda već za sutra postoje upozorenja, posebice za kopnenu Hrvatsku, za relativno nisku temperaturu zraka, ona će jamačno biti još češća i izraženija potkraj ovoga tjedna i početkom sljedećega, kada dođe do razvedravanja i dodatnog noćnog ohlađivanja u područjima sa snježnim pokrivačem.

Siječanj, 2/3 zime…

Dakle, po odstupanjima srednje mjesečne temperature zraka, i u prosincu i u siječnju, za dosadašnji dio zime ne može se reći kako je bio hladan. Štoviše, ponegdje je među najtoplijima u povijesti mjerenja, u većini mjesta od sredine prošloga stoljeća, a na postaji Zagreb Maksimir, primjerice, na popisu najtoplijih dijeli 3. mjesto s istim razdobljem zime 1974/75. Toplije je bilo samo 2000/01 i posebice 2006/07.

Na postaji Zagreb Grič, gdje podaci postoje od prosinca 1861. godine – dosadašnji dio zime, prema srednjoj temperaturi zraka prosinca i siječnja, 8. je na listi najtoplijih u povijesti. Hoće li tako i dalje?

Veljača?

Prognoze za ovogodišnju veljaču bile su, i još uvijek jesu – ne dovoljno pouzdane. Dugoročne su najprije, još prije pet, šest mjeseci, davale srednju mjesečnu temperaturu zraka veljače oko prosječne, zatim malo višu od nje, pa opet prosječnu, i to sve uz ne osobito veliku vjerojatnost ostvarivanja. Prema najnovijim prognozama za sljedeća četiri tjedna, u veljači će se potrošiti još dosta energenata. No, nije isključeno da se njezina poznata „prevrtljivost“ na neki način prenese i u izračune kompjutorskih modela atmosfere, pa na kraju veljača ipak bude relativno topla. A osim računala, mnogi se kod prognoza vole pouzdati i u ponašanje biljnog i posebice životinjskog svijeta.

Phil!

U SAD-u se, primjerice, danas očekuje pojavljivanje legendarnog svisca Punxsutawney Phila, koji će, odnosno njegovi „sugovornici“, objaviti „prognozu“ za sljedećih 6 tjedana. Premda bi ona trebala vrijediti samo za SAD, neki će je vjerojatno pokušati primijeniti i na druge dijelove svijeta, gdje se također desetljećima, pa i stoljećima prati ponašanje životinja, ali ne na tako medijski jak način.

I mi „konja“ za trku imamo!

Bolje rečeno – ne konja, nego neke druge životinje. Umjesto svisca, u Hrvatskoj su od davnina poznatiji „prognostičari vremena“ mušice, jazavci, medvjedi, pa i slavuje. Evo i zašto:

„Ako na Svijećnicu lete mušice, poslije ćeš nositi rukavice.“

„Ako na Svijećnicu zlo je vrijeme,

tada jazavac iz jame izljeze van jer se ne boji više zime;

ako sunce grije

još veće zima nastupljuje.“

„Na Svečnicu medved ide z luknje glet:

Če je vuni lepo, se još globle zakopa.“

„Koliko dana prije Svijećnice slavuj poje,

Toliko poslije mukne, jer studen nastupi.“

Iz knjige „Pučko vremenoslovlje“ mr. sc. Milana Sijerkovića.

I da, ako nekome još nije jasan naslov – ne odnosi se na ne sviđanje sa zimskim uvjetima, nego na onu staru izreku iz pučkog vremenoslovlja, povezanu s današnjim blagdanom Svijećnice, u nekim hrvatskim krajevima znanom i kao „Kandelora“. „Kandelora – zima fora“. E pa nije baš. Možda i zato što danas nije sasvim sunčano, a ni odviše toplo?!

Uostalom, da se Kandelori ne treba mnogo vjerovati znao je još i sveti Blaž, koji je, prema pučkom vjerojavanju nadopunio izreku: „Kandelora, zima fora, za njom gre Sveti Blaž i govori da je laž…“

Dubrovnik sutra!

A kad smo kod svetoga Blaža, ili Vlahe, za one koji će sutra biti u Dubrovniku i okolici – prijepodne će još vrijeme vrlo vjerojatno biti relativno povoljno, iako uz jutro hladnije od današnjega. Oko podneva toplije nego danas, te još barem djelomice sunčano. U nastavku dana slijedi promjena – već u rano poslijepodne naoblačenje, jačanje juga, te znatan porast vjerojatnosti za kišu…

Izvor: Hrt/ Zoran Vakula

Sličan sadržaj