102 godine od potonuća Titanica / Rijeka ni danas nema spomenik

Titanic-Carpathia-Rijeka-rijeka-con

“RMS Titanic” britanski je putnički brod, koji je potonuo u vodama sjevernog Atlantika 15.4.1912. godine, a pritom je poginulo 1514 ljudi, čineći ovu tragediju jednom od najvećih pomorskih nesreća u povijesti. Plovio je na liniji Southampton – New York, no New York ipak nije vidio. U noći 14. travnja, za vedrog i mirnog vremena, udario je u ledenu santu, oko 600 km južno od Newfoundlanda, a prodiranje vode bilo je tako intenzivno da je već oko 2 ujutro 15. travnja potonuo.

Titanic je nakon sudara poslao poziv u pomoć, a prvi brod koji je stigao u pomoć bio je Carpathia, putnički brod koji je plovio na liniji između New Yorka i Rijeke, i veći dio posade sačinjavali su Hrvati.

Carpathia je bila prekooceanski putnički brod, čiji je vlasnik bila kompanija “Cunard line”, plovio je na prekooceanskoj liniji Rijeka – New York. Izbijanjem Prvog svjetskog rata ta je linija ukinuta, a posljednji Cunardov brod koji je napustio Rijeku bila je upravo “Carpathia”, 22. srpnja 1914. Carpathia je tokom rata korištena u vojne svrhe, sve do njezina torpediranja od strane njemačke podmornice 1918. Ni po ničemu nije bila iznimno poznata do trenutka svojeg uključivanja u akciju spašavanja preživjelih putnika i posade Titanica.

Na Carpathiji je tada služilo sedamdesetak hrvatskih članova posade, a nakon riskantne akcije spašavanja Carpathia je spasila više od 700 brodolomaca. Herojstvo posade na Carpathiji detaljno je dokumentirano i ostaje kao primjer velike požrtvovnosti, hrabrosti i humanosti. Hrvatska je imala 30 svojih građana na Titanicu, od kojih je 27 poginulo, i 76 hrvatskih mornara na Carpathiji.

Također, u Rijeci je prije 11 godina pronađen desetljećima izgubljen i zaboravljen spasilački prsluk s Titanica – jedini u Europi. Sačuvao ga je član posade Carpathije, Josip Car, koji ga je 1938. poklonio Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, gdje se i danas nalazi.

Niti danas dok ovo pišemo, Rijeka nema (osim prsluka) niti jednu uspomenu na ta događanja. Brojni europski i svjetski gradovi koji nemaju nikakve veze s Titanicom, imaju spomen obilježje, a mi koji smo direktno povezani s tom tragedijom nemamo ništa.

Poražavajuća je činjenica da 70% Riječana ne zna poveznicu Rijeke s Titanicom, kako onda očekivati da za to znaju strani turisti kojih je sve više?

Turistička zajednica Grada Rijeke trebala bi aktivnije krenuti u kampanju promicanja povezanosti Rijeke s Carpathijom i Titanicom, to bi bio jači turistički proizvod nego svi ovi trenutni zajedno. Samim time postali bi atraktivnija destinacija za kruzere o kojima se toliko priča, a tek je iduće godine u planu jedan, ako se ljudi ne probude.

Također, zabrinjavajuće je da je kruzing kompanija, koja nam iduće godine namjerava dovesti svoje goste, tek preko nas upoznata sa povijesnom baštinom Rijeke po pitanju Titanica. Postavlja se pitanje što gradske vlasti rade, putuje se na kruzing sajmove do Miamija, a rezultati se ne vide. Makar kad se ode na takvo putovanje onda se treba kvalitetno pripremiti kako bi se kompanije privukle, a gdje jačeg aduta od Titanica.

Sve riječke kulturne i povijesne znamenitosti nisu ništa bez Carpathije i Titanica, eventualno im još može parirati torpedo. Krajnje je vrijeme da se napusti balkanski sindrom “lako ćemo” i da se zasuču rukavi kako bi Rijeka dobila svoje zaslužujuće mjesto na svjetskoj karti turističkih destinacija.

Za kraj primjer. Protekle dvije godine kompanija “P&O Cruises” dovela nam je goste preko svoja dva broda Oriana i Adonia pa smo i prije nego će njihovi brodovi doći malo išli istražiti njihove internet stranice po pitanju Rijeke.
Spominje se Rijeka, katedrala Sv. Vida i druge znamenitosti, a o Carpathiji i Titanicu, pa ni o prvom izgrađenom torpedu, ni slova. To je čisti dokaz da se ne ulaže dovoljno u promidžbu bitnih riječkih povijesnih činjenica, pa smo si mi malo dali truda i kontaktirali emailom tvrtku, objašnjavajući im da svoje putnike upoznaju s činjenicom, da Rijeka nije samo ono što su napisali, nego puno, puno više. Samo to treba i otkriti, a kako ako sami to ne ističemo?

Iduće godine, 19. lipnja u podne, u goste nam dolazi Crystal Serenity.

Evo što možemo pročitati o Rijeci na njihovim stranicama:

Roman roots, Gothic churches, a hilltop castle, remnants of Habsburg grandeur, a big and bustling seaport, complete with large ships and cranes, and even an old torpedo factory combine to create a city that is the third-largest in Croatia and quickly becoming a top travel destination. See Rijeka’s “Big Church,” as it is known by the locals, the restored structure that dates back to the Middle Ages and still holds Mass by candlelight. Stop by the Governor’s Palace —built in 1893 and today as impressive as ever — with fantastic views of the harbor. St. Vitus Cathedral boasts a beautiful combination of Baroque and Gothic architectural elements. The element of natural wonder is provided by underwater cliffs and exceptionally clear waters located just offshore, accessible with diving gear and a sense of adventure.

Primjećujete da su ubacili dio o torpedu, na našu intervenciju, a dio o Titanicu ubacit će idućih dana. Ako ne ubace, ponovno ćemo im dosađivati. Moramo mi kad očito više volimo svoj grad od onih koji njime upravljaju.

Sličan sadržaj