Srpanj u Europi: Rekordna toplina na sjeveru Europe

Srpanj 2014. godine je u Europi donio zanimljive klimatske raznolikosti. Prema srednjoj mjesečnoj temperaturi sjeverni dio Europe je bio topliji od prosjeka za 3°C. Veći dio zapadne i južne Europe je imao temperature u granicama prosjeka. Hladnije od prosjeka je bilo u Španjolskoj, u jugoistoku Francuske te u većem dijelu Italije.

U Norveškoj je ovaj srpanj bio najtopliji od početka mjerenja, tj. od 1900. godine. Prosječna temperatura je bila za 4.3°C viša od prosjeka. Neki dijelovi Norveške bili su i za 7°C topliji od prosjeka.

Karta temperaturnih odstupanja za srpanj 2014. godine u Europi (Izvor: NOAA)

Karta odstupanja srednje srpanjske temperature od prosjeka za Norvešku – izvor: Norveški meteorološki institut

U Danskoj se srpanj izjednačio sa srpnjem iz 1994. godine kao drugi najtopliji. Srpanj 2014. je bio za 3.9°C topliji od prosjeka.

Srednja srpanjska temperatura u Danskoj
Izvor: Danski meteorološki institut

I u Švedsko je ovogodišnji srpanj bio mnogo topliji od prosjeka. Na zapadu Švedske srpanj je bio rekordno topal. U gotovo svim krajevima Švedske temperatura je bila za najmanje 3°C veća od prosjeka.

Karta odstupanja srednje srpanjske temperature od prosjeka za Švedsku – izvor: Švedski meteorološki institut

U Europi je uglavnom palo dosta više oborina od prosjeka. Dijelovi Jadranske i zapadne obale Italije primili su gotovo 4 puta više oborina od prosjeka. Sušno je bilo na sjeveru Europe, a najmanje kiše palo je na jugu Španjolske, Sicilije te u Turskoj. Rekordna količina oborina pala je u Francuskoj i u Švicarskoj.

Odstupanje (u postocima) količine oborina u odnosu na prosjek u srpnju 2014. godine

Ukupna količina oborina u srpnju 2014. godine

Sličan sadržaj