2. DAN CIKLONE: OBILNA KIŠA (lokalno) NA RIJEČKOM PODRUČJU I U GORSKOM KOTARU / U SUBOTU ZADNJI VAL OBORINA

Nastupio je drugi dan djelovanja ovog poremećaja. Podsjećamo, do njegovog nastanka doveo je prodor hladne fronte koja se spustila sa sjeverozapada Europe u sklopu doline sniženog tlaka zraka. Ciklona je nastala nad kopnom Italije, oko Genove, negdje u poslijepodnevnim satima četvrtka i od tada u naše krajeve konstatno pritječe vlažan i relativno topao zrak.

Još jučer u jutarnjim satima oborinski val zahvatio je riječko područje, a posebno intenzivne oborine pale su na području općine Čavle. Na tamošnjoj automatskoj postaji zabilježeno je 53 mm kiše. Danas je kišni rekorder postaja Volosko na kojoj je do ovih trenutaka palo čak 80 mm kiše (od ponoći).
Ukupne količine oborine do ovih trenutaka (podne), što se automatskih postaja tiče su sljedeće:

101 Volosko
76 Preluk
70 Čavle
43 Velika Lešnica, Poljane
38 Punat, Pehlin
34 Trsat, Cernik
21 Vežica
17 Cres, Mali Treskavac
16 Kukuljanovo
13 Baška
4 Susak

Na službenim postajama u 8h izmjerene su sljedeće količine oborine:

65 Krk
60 Crni Lug
57 Delnice
40 Rijeka
12 Kukuljanovo
8 Bakar
3 Rab

Na priloženoj radarskoj snimci vidi se kako oborine postupno napuštaju područje naše županije, dok se na satelitskoj snimci na naslovnici vidi kako je na sjevernom Jadranu počelo razvedravanje, što znači da kada ova kiša prođe, koja trenutno pada na otocima i u Gorskom kotaru, nekih značajnih oborina danas više ne bi trebalo biti.

Djelomično razvedravanje će potrajati do prijepodnevnih sati subote kada će nam sa zapada stići nova oborinska tura kada lokalno može biti izraženije kiše. Nakon toga uslijedit će prolazna stabilizacija vremena, jer dugoročno stabilizacije nemamo.

Što se ove ciklone i Hrvatske tiče, posvuda osjetno manje kiše, a na jutrošnjoj listi DHMZ-ovih postaja koje su dojavile oborine, njih čak 44 ima manje od 10 mm. Još jednom se potvrdilo da jugozapadna struja najbolje oborinski pogoduje sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru.

Za kraj par zanimljivosti.
Prva ciklona čiji je centar bio u Tirenskom moru, a djelovala je od subote do srijede poslijepodne, obilnu kišu donijela je jugu Kvarnera, posebno lošinjskom području. Obilna kiša pala je lokalno i u srednjoj Dalmaciji pa su mnoge postaje prešle i prosjek za listopad.
Istovremeno Rijeka i Gorski kotar tek mrvice. Rijeka je od subote do srijede dobila tek 21 mm kiše, a samo u četvrtak u 11h s novom ciklonom palo je blizu 30 mm kiše. Dovoljno je samo reći – jugozapadna struja.

Snijeg u južnoj Švicarskoj, foto: Erna Omerović-Hasić

Rijeka (Škurinje), foto: Romana Bernečić

Duga prema Labinu iz Rapca, foto: David Faraguna

Foto: Davor Dragičević

Valbiska jutros, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj